Antena Meniu Search
x

Mușcătura de șarpe. Dr. Tudor Ciuhodaru, 10 sfaturi care pot salva vieți

Tudor Ciuhodaru, medic primar Medicină de urgență la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, a explicat într-o postare pe Facebook cum trebuie procedat atunci când o persoană este mușcată de șarpe. Mușcătura, foarte periculoasă, poate duce chiar la deces, dacă șarpele este unul veninos.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 25.06.2020, 11:49

Mușcătura de șarpe
Sfaturi pentru persoanele mușcate de șarpe - Profimedia Images
  • Sfaturi pentru persoanele mușcate de șarpe, de la dr. Tudor Ciuhodaru
  • Mușcătura de șarpe, considerată o urgență medicală

Tudor Ciuhodaru a întocmit lista de sfaturi inspirat de cazul unei adolescente de 15 ani, care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe după o mușcătură ce îi putea fi fatală.

Ce trebuie să faci când ești mușcat de șarpe

"Mușcată de șarpe. O pacientă de 15 de ani a ajuns la urgențe după ce a fost mușcată în timp ce culegea ciuperci. Sătenii spun că fata ar fi fost mușcată de o viperă. Putea muri în câteva ore. 

Ce trebuie să (NU) faceți în astfel de situații. 10 lucruri care vă pot salva viața:

1. Consideraţi orice muşcătură de la orice tip de şarpe drept urgenţă medicală.

2. Pe statisticile noastre deşi muşcăturile de şarpe reprezintă doar 2% din totalul plăgilor muşcate ele au un potențial evolutiv sever. Cei veninoşi inoculează la locul muşcăturii substanţe cu actiune hemolitică şi hemoragică iar după aproximativ 24 de ore apar hemoragii de diverse tipuri, tahicardie, puls filiform, dispnee şi transpiraţii, greţuri, vărsături, colaps. Fără tratament moartea survine la 3-4 zile de la inocularea veninului prin hemoragii şi insuficienţă renală acută.

3. Solicitaţi rapid consult şi ajutor medical.

4. Singurul tratament eficient este o doză de antivenin.

5. Toaletaţi plaga cu apă şi săpun

6. Efortul fizic trebuie redus la maxim, culcaţi victima, cu capul şi trunchiul puţin ridicate şi poziţionaţi locul muşcăturii sub nivelul inimii pentru a împiedica râspândirea veninului în fluxul sangvin.

7. Scoteţi toate bijuteriile sau alte elemente ce pot accentua edemul.

8. Muşcătura de şarpe se identifică după urmele locale (forma dinţilor şarpelui) asociată uneori unor picături sero-sanguinolente.

9. Muşcătura este asociată cu durere intensă şi edem perilezional, de culoare violacee, ce cuprinde o porţiune întinsă din membrul afectat. Există însă şi posibilitatea ca şerpii să muşte fără a introduce veninul în plagă şi în acest caz de ,,muşcătura albă” lipsesc fenomenele inflamatorii.

10. Marcaţi marginea zonei tumefiate (umflate) la fiecare 15 minute cu un stilou pentru a ajuta medicii să evalueze gradul de expunere la venin", a explicat medicul Tudor Ciuhodaru.

Mușcătura de șarpe. Ciuhodaru: "Nu încercați să aspirați veninul!"

Specialistul a mai punctat o situație neobișnuită. În experiența sa personală, două treimi din mușcăturile de șarpe erau la pacienți care s-au apropiat voluntar de reptilă, fie pentru a o vedea mai bine, hărțui sau chiar omorî.

"1. Ca regulă generală dacă nu vrei să te muşte vreun şarpe NU intra în contact intenţionat cu el.

2. Lucrul acesta pare evident dar, de-a lungul timpului, două treimi din muşcaturile de şarpe pe care le-am tratat erau la pacienţi care au încercat să-i vadă mai bine sau i-au abordat, ridicat, hărţuit, încercând uneori să-i omoare.

3. Deplasările la iarbă verde şi muncile agricole cresc riscul de a fi muşcat de reptile.

4. NU incizaţi la nivelul urmelor de colţi şi

5. NU încercaţi să aspiraţi veninul! Metoda este ineficientă pentru că şarpele are colţii curbaţi iar ,,buzunarul de venin” nu se află la locul muşcăturii . În plus, circa 20% din muşcăturile de şarpe sunt ,,uscate”, total lipsite de venin, aşa că orice incizie creaza doar o plagă ce se poate infecta fără a avea vreun beneficiu medical real.

6. Veninul aspirat cu gura poate ajunge în fluxul sangvin al salvatorului.

7. NU aplicati un dispozitiv de aspiraţie. (puteţi leza tesuturile)

8. NU aplicati garouri ce restricţionează fluxul de sânge şi duc astfel atât la acumularea veninului în jurul muşcăturii cât şi distrugerea celulelor. În plus, dacă garoul este utilizat greşit, poate întrerupe fluxul sangvin de la acel nivel şi să provoace leziuni ischemice", a mai scris Ciuhodaru pe Facebook.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sărbătoriţi ziua de Dragobete?

Observator » Sanatate » Mușcătura de șarpe. Dr. Tudor Ciuhodaru, 10 sfaturi care pot salva vieți