Meniu
Search
x

O proteină umană ar putea vindeca alergiile și astmul. Ce este neuritina și cum acționează

Cercetătorii australieni au descoperit o proteină care ar putea împiedica organismul să dezvolte alergii, boli autoimune și astm.

De Cornel Preda la 12.09.2021, 09:50

Cercetătorii de la Universitatea Naţională din Australia (ANU) au descoperit că neuritina determină un proces în sistemul imunitar care declanșează un mecanism natural de apărare împotriva reacțiilor alergice. Într-un studiu publicat în Cell, echipa de cercetători a dezvăluit că neuritina împiedică organismul să producă imunoglobulină E (IgE) în exces, un anticorp ce provoacă reacţii alergice prin eliberarea de histamine. „Am descoperit că neuritina previne formarea excesivă de IgE, care este de obicei asociată cu unele forme comune de alergie şi intoleranţe alimentare”, a declarat coautoarea studiului, Carola Vinuesa.

Citește și: Semne ale deficienței de proteine. Ce poți face pentru a avea o dietă echilibrată

Oamenii de ştiinţă sunt optimişti că aceste constatări pot sta la baza unor noi tratamente pentru alergii, astm şi boli autoimune, multe dintre care sunt cauzate sau exacerbate de anticorpi. „Am demonstrat că este unul dintre mecanismele propriii sistemului nostru imunitar de prevenire a autoimunităţii şi alergiei, iar acum avem dovada, putem să continuăm să valorificăm acest lucru pentru tratament. Acesta ar putea fi mai mult decât un nou medicament; ar putea fi o abordare complet nouă pentru tratarea alergiilor şi a bolilor autoimune”, a spus Vinuesa.

„Dacă această abordare se dovedeşte un succes, nu ar fi nevoie să epuizăm celulele imune importante şi nici să amortizăm întregul sistem imunitar; în schimb, nu va trebui decât să utilizăm proteinele pe care propriul corp le foloseşte pentru a asigura toleranţă imună”, a explicat ea.

„Este o descoperire incredibilă. Am observat că în absenţa neuritinei există o susceptibilitate crescută la deces din cauza anafilaxiei, ceea ce subliniază rolul său în prevenirea alergiilor care pun viaţa în pericol”, a declarat Paula Gonzalez Figueroa, la rândul său coautoare a studiului, citată pe site-ul ANU.

„Atât alergiile cât şi bolile autoimune sunt în creştere şi sperăm că acest lucru ne va oferi o nouă modalitate de a lupta împotriva lor”, a subliniat Carola Vinuesa, conform Xinhua.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » O proteină umană ar putea vindeca alergiile și astmul. Ce este neuritina și cum acționează