Antena Meniu Search
x

Video Pacienţii aşteaptă în ambulanţele parcate în faţa spitalelor, iar spitalele modulare stau închise. Curiosul caz "Leţcani": instalaţia de oxigen nu funcţionează

Am atins noi recorduri negative în pandemie. Aproape 17.00 de oameni au fost diagnosticaţi cu COVID în ultimele 24 de ore. Iar 442 de persoane au murit. Situaţia este critică în spitale, secţiile de terapie intensivă sunt pline şi nu mai sunt locuri de câteva zile. 1.700 de oameni sunt internaţi acum la ATI. Însă mulţi alţi pacienţi în stare critică se află în Unităţile de Primiri Urgenţe.

De Redactia Observator la 12.10.2021, 16:27
Vezi și

Autorităţile încearcă să facă noi spitale modulare, însă lucrurile se mişcă greu. De exemplu, redeschiderea spitalului modular de la Leţcani, anunţată astăzi, a fost din nou amânată pentru că instalația de oxigen nu funcționează. Însă Spitalul modular din Pipera din Capitală îşi va primi în această seară primii pacienţi, a anunţat ministrul interimar al Sănătăţii.

"100 de paturi cu concentratoare de oxigen, cele pe care le-am primit prin Mecanismul European de Protecţie Civilă, sunt deja aici. Infrastructura este pregătită. Personalul medical va fi asigurat de la Spitalul Babeş şi vom face detaşări. Este o situaţie de criză. Toţii eroii care sunt în acest sistem lucrează zi şi noapte şi încercăm să facem faţă şi încercăm să creştem încontinuu această capacitate", a declarat Cseke Atilla, minstrul interimar al Sănătăţii.

Care e situaţia de la Spitalul de la Leţcani

Dr. Vasile Cepoi, şeful DSP Iaşi, a explicat pentru News.ro că deşi oficial marţi urmau să fie aduşi primii pacienţi cu COVID-19, unitatea încă nu poate fi pusă în funcţiune pentru că încă nu a ajuns toată aparatura necesară punerii în funcţiune a stocatorului de oxigen. Vasile Cepoi spune că transportul acestor instalaţii durează mai mult decât era preconizat iniţial, pentru că este vorba despre un gabarit depăşit. Col. Medic Daniel Derioiu a explicat că MAPN va asigura 10 asistenţi medicali şi 10 brancardieri pentru această unitate modulară, dar şi un medic de ATI. Expertul a spus că va ajuta la coordonarea întregii activităţi de la această secţie externă a Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi.

Pe acelaşi subiect

“Unitatea de la Leţcani este în continuare încă nefuncţională pentru că nu avem un back up pentru oxigen, stocatorul de oxigen a ajuns astă noapte, o parte de fapt din instalaţia pentru stocatorul de oxigen, în dimineaţa aceasta urmează să vină şi restul aparaturii, în cursul zilei de astăzi se instalează, şi mâine dimineaţă va fi umplut cu oxigen, după spusele firmei furnizoare, mâine după amiază am putea primi primii pacienţi. Nevoia de oxigen este extrem de mare, şi firmele furnizoare nu reuşesc să facă faţă. Referitor punctual la această problemă, transportul acestui stocator care este foarte mare durează foarte mult pentru că este cu gabarit depăşit, ei sunt plecaţi de o zi şi jumătate şi încă nu au reuşit să ajungă cu toate echipamentele la Leţcani”, a declarat Cepoi pentru News.ro.

Echipamentul este adus de la Piteşti, unde era depozitat, şi iniţial s-a spus că va ajunge luni şi va fi instalat, iar marţi dimineaţă ar fi trebuit să poată fi deschis, din păcate nu s-a reuşit acest lucru.

”Fiecare zi care trece înseamnă riscuri foarte mari, inclusiv pentru pacienţi, unităţile de primiri urgenţă de la Iaşi şi de la Paşcani sunt pline, sunt peste limita normală, peste numărul de locuri normal, s-au pus tărgi, s-au pus ventilatoare în plus dar suntem peste orice posibilităţi în momentul de faţă. Spitalul de la Leţcani are o capacitate totală de 48 de locuri, vom vedea, la 48 de locuri ne trebuie şi foarte mult personal, pe care nu îl avem încă, deocamdată am putea merge în prima etapă până în 24 de locuri. Poate dă Dumnezeu şi scade incidenţa şi reuşim să ne stabilizăm cumva. Să sperăm că astăzi reuşim, ei au venit cu macarale, este firma Linde, cu ei este contractul, ei sunt cei mai mari furnizori”, a afirmat Vasile Cepoi.

Col. medic Daniel Ionuţ Derioiu: „MAPN va disloca 10 asistenţi şi 10 brancardieri care vor ajuta la activitatea medicală, un medic de ATI va ajuta la activitatea de îngrijire a pacienţilor, va intra în turele de permanenţă”

„Noi suntem cu mentorizarea, dăm sfaturi , ajutăm, venim cu ajutor în organizarea, inclusiv în sprijin cu personal, Ministerul Apărării Naţionale va disloca aici 10 asistenţi medicali şi 10 brancardieri care vor ajuta efectiv la activitatea medicală, la patul bolnavului, mai este un medic de terapie intensivă care va ajuta la activitatea de îngrijire a pacienţilor, va intra în turele de permanenţă la bolnavi, sunt eu care consiliez practic pe şefa secţiei de terapie intensivă care este numită din rândul personalului angajat al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, conducerea spitalului de boli infecţioase a numit conducerea acestei secţii externe a spitalului care devine practic secţia de anestezie terapie intensivă 3, este una a spitalului, mai este una în curtea spitalului, tir-ul acela, şi aceasta ar fi a treia locaţie pentru terapie intensivă.

Este o extindere a capacităţii de îngrijire a bolnavilor, având în vedere presiunea care este foarte mare pe spitale, în toată ţara. Organizăm toată partea de activitate medicală, procedurală, antrenament în vederea intrării în condiţii de siguranţă pentru personalul medical, ajutăm cu partea de organizare şi punere în funcţiune a acestei secţii şi repunere de fapt, ea a mai funcţionat şi anul trecut. Colegii deja au experienţă, colegii medici. Am făcut din nou verificări la instalaţiile electrice, instalaţiile de gaze medicale, aşteptăm finalizarea instalaţiei de oxigen şi vom porni activitatea, pregătim această activitate încă de sâmbătă, suntem în fiecare zi la acest spital, ajutăm cu tot ce avem la dispoziţie colegii”,a declarat pentru News.ro col. medic Daniel Ionuţ Derioiu.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Sanatate » Pacienţii aşteaptă în ambulanţele parcate în faţa spitalelor, iar spitalele modulare stau închise. Curiosul caz "Leţcani": instalaţia de oxigen nu funcţionează