Video

Primul efect advers al vaccinului: haos și amânări înaintea debutului campaniei de vaccinare a populaţiei

De Redactia Observator.
Publicat: 14.01.2021, 20:16.
Actualizat: 15.01.2021, 12:36

​Teoretic, campania de vaccinare a populatiei începe vineri. Practic si româneşte începe luni. Dacă începe! Coordonată de mulţi şi comunicată prea sofisticat, campania a ajuns la faza de dezorganizare. Cele 750 de centre promise nu sunt gata, primarii nu au bani să plătescă medici, procedurile de gestionare a vaccinului se respectă uneori. Iar mulţi oameni spun că habar nu au unde şi mai ales, când pot să-şi facă vaccinul.

Vineri, acest centru de vaccinare de la o şcoală din Cluj-Napoca ar trebui să fie pregătit. Doar că în sala de sport unde s-ar vaccina şi primarul Emil Boc, muncitorii pun de zor rigips şi dau cu glet.

Alt centru, aceeaşi situaţie.
Alex Prunean, reporter Observator: Este puţin probabil ca vaccinarea în acest centru să poata incepe in doar cateva ore, pentru ca, dupa finalizarea lucrarilor, acesta va trebui vizitat de inspectorii DSP. Abia apoi, dupa obtinerea avizului din partea acestora va putea fi dat in folosinta.

Din 13 centre de vaccinare din Cluj-Napoca, 11 sunt în administraţia primăriei. De mâine, vor fi deschise doar 6 în oraş. Şi alte 10 în tot judeţul.

Cum decurge vaccinarea în Bucureşti

Tot cu haos şi confuzie începe vaccinarea unui procent mare din populaţie şi în Capitală.

Mirela Nemţanu, director executiv Hospice Casa Speranţei: Aproximativ 10 colegi au fost alocaţi la un centru la Sfântul Ştefan care de fapt nu era centru de vaccinare. Noi am sesizat responsabilii de platformă de acest lucru, colegii mei apucaseră să meargă acolo la vaccinare. Situația însă s-a remediat, toți colegii au fost reprogramați.

Autorităţile speră să termine toate centrele până când începe imunizarea propriu-zisă în data de 18 ianuarie. Sunt 30 de centre de vaccinare care ţin de Primăria Capitalei, la care se adaugă alte 320 de puncte ale primăriilor de sector.

Andreea Milea, reporter Observator: În Bucureşti, în primă fază, sunt organizate 8 centre cu 23 de puncte de vaccinare, cele mai multe dintre ele în spitale. Suntem în centrul de vaccinare al spitalului Dimitrie Gerota din Capitală. Aici s-au făcut vaccinări şi în prima etapă a campaniei. S-au mai stabilit alte 29 de centre de vaccinare amplasate în toate sectoarele. Doar 12 sunt deja funcţionale, la restul inca se lucreaza. Primarii de sectoare spun ca au nevoie de mii de euro in fiecare luna pentru functionarea fiecarui centru. Programările pentru etapa a doua pot fi făcute de mâine, de la ora 15:00, online sau prin medicul de familie, dar vaccinările propriu-zise vor începe abia de luni.

Mai puţine vaccinuri la Arad

În Arad, autorităţile s-au trezit că vor primi mai puţine vaccinuri decât ştiau iniţial şi vor sta cu 23 de centre închise. Vor funcţiona doar trei.

Horea Timiş, director DSP Arad: Simt o oarecare necorelare a datelor, o necomunicare între centru şi teritoriu.

Ar fi trebuit vaccinate circa 3 mii de persoane pe zi, însă în condiţiile actuale vor fi imunizaţi de zece ori mai puţini oameni.

În Gorj, pe lângă cele 4 centre din spitale rămase din etapa întâi, autorităţile au reuşit să mai amenajeze încă ... patru.

Diana Speretoiu, reporter Observator: În judeţul Gorj sunt funcţionale 8 centre de vaccinare, în fiecare se pot putea imuniza câte 60 de persoane pe zi. La un calcul simplu reiese că în acest ritm întreaga populaţie a judeţului va putea fi vaccinată anti-COVID în doi ani.

În Constanţa, ar fi trebuit să fie gata deja 18 centre de vaccinare. Cel mai mare, chiar în pavilionul expoziţional Constanţa.

Andreea Filip, reporter Observator: Cel mai mare centru de vaccinare din judeţul Constanţa este aici la pavilionul expoziţional. Reprezentanţii primăriei spun însă că totul e deocamdată la stadiul de proiect şi speră ca organizarea să fie gata pe 30 ianuarie.

La Negru Vodă, centrul de vaccinare este alocat într-un fost cinematograf dezafectat, însă primăria spune că nu are bani să îl amenajeze.

Centre de vaccinare făcute pe brânci

Sunt comune în care primarii află de pe o zi pe alta că trebuie să amenajeze un centru de vaccinare.

Aici e căminul cultural al localităţii Hălăuceşti. Aici o să fie loc de vaccinare. Să nu trebuiască să plătim din bugetul local medicii că sunt nişte cheltuieli care nu ar trebui puse în seama noastră.

Comunicarea le-a dat bătăi de cap şi în Suceava. Căminul cultural din satul Sfântul Ilie figurează ca unul dintre cele 22 de centre de vaccinare operaţionale din judeţ.

Andreea Petrescu, reporter Observator: Aici uşa, în schimb, este închisă şi, mai mult decât atât, primarul ne-a spus că nu este nimic amenajat că nu a primit nicio informare în acest sens de la DSP sau de la Prefectură.

Între timp, DSP Suceava a anunţat că în judeţ vor fi 7 centre de vaccinare în etapa a doua. În spitale. Adică aceleaşi ca în prima etapă.

Scrie-ne cum a fost experienţa ta de vaccinare împotriva COVID-19

Pe 15 ianuarie este programată cea de-a doua etapă de vaccinare anti-COVID în România, însă la capitolul organizare sunt probleme foarte mari.

Există încă multe necunoscute, iar pe lângă acestea apar şi modificări peste noapte care dau totul peste cap.

Vrem să ştim experienţele prin care aţi trecut pentru a face vaccinul anti-coronavirus: cum a decurs procesul, de la programarea în centrul de vaccinare şi până la imunizare. De astăzi, Observator vă aşteaptă să ne scrieţi pe Fii Observator, iar noi vom prezenta cazurile voastre.

Citește și
Sanatate • ieri la 07:27
Medicul Virgil Musta răspunde la întrebările "fireşti" legate de vaccinul anti-COVID
recomandari pe a1.ro
Ținuta purtată de Melania Trump la părăsirea Casei Albe. Cum arată costumul "de doliu" ales de fosta Primă Doamnă: Foto
Sanatate • pe 15.01.2021 la 16:56
Semnal de alarmă privind eficiența vaccinului anti-Covid-19 din China. Testele efectuate în afara țării au ridicat semne de întrebare

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu a ajuns de urgență la Poliție! Ce a pățit celebra blondină / VIDEO PAPARAZZI
pe spynews.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
Cristi Borcea a vrut să se sinucidă în prima noapte din închisoare. Mărturii cutremurătoare. "Visez șobolani"
pe antenasport.ro
"Aţi legaliza poligamia în România?" Răspunsul uluitor al lui Cristi Borcea, care a fost căsătorit de 3 ori și are 9 copii cu 4 femei
pe antenasport.ro
Care sunt rezoluțiile frumoasei Marlene Favela pentru noul an
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
22:50 Reacţiile liderilor internaţionali după învestirea preşedintelui american Joe Biden 22:30 Noua modă: oamenii sunt îndemnaţi să se fotografieze, după ce şi-au găsit sosia în tablouri celebre 22:13 Tribunalul Bucureşti anulează diploma de doctor în Finanțe a lui Darius Vâlcov 22:07 Masca de protecţie de tip FFP2, obligatorie în mai multe regiuni din Europa, ca măsură de prevenţie în faţa noilor tulpini 22:00 Primul mesaj pe Twitter al lui Joe Biden, în calitate de președinte al Statelor Unite ale Americii 21:37 RCA mai scump, pagube plătite mai repede. Schimbare majoră pe piața polițelor RCA, în aprilie 21:05 Vaccinarea anti-Covid de la Romexpo s-a blocat înainte să înceapă. Haos și scandal la imunizare, medicii au chemat poliția 20:58 Capitala intră în scenariul galben. Restaurantele, cinematografele și teatrele pot fi deschise doar în anumite condiţii 20:49 Știrile zilei, 20 ianuarie 2021. Joe Biden, al 46-lea președinte al Statelor Unite 20:39 Observator de bine, 20 ianuarie 2021. Se luptă cu un diagnostic crunt, însă arta a făcut-o apreciată la nivel internațional
CITEȘTE PE A1.ro
Cum s-a transformat Michelle Obama la 4 ani de când nu mai e Prima Doamnă. Ultima imagine cu ea evidențiază clar diferențele
A1.RO
Anda Adam, rănită la circ: „Mi-a dat sângele”. Cum a ajuns diva să aibă julituri la mâini și dureri insuportabile
A1.RO