Antena Meniu Search
x

Video Românii se îndoapă cu antibiotice și habar nu au la ce riscuri se expun. Consecinţele pot fi dezastruoase

Europenii nu mai înghit antibioticele. S-au convins că excesul îi face imuni la ele. Consumul a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani. Românii rămân consecvenţi în eroare. Mai mult de un sfert din populaţie ia antibiotice pentru orice răceală. Şapte din 10 români nu fac nici măcar o analiză înainte, ca să afle ce pastile i-ar ajuta. În ritmul acesta, în câţiva ani nu vom mai avea medicamente care să trateze infecţii grave, avertizează medicii. 

de Redactia Observator

la 18.11.2022, 20:58

Vezi și

Marian Cojocaru, pilot profesionist, a ajuns la spital acum cinci ani, după ce s-a prăbuşit cu parapanta. A avut nevoie de o lungă perioadă de internare, astfel că fost contaminat cu bacterii rezistente la antibiotice. A fost la un pas de moarte după ce, iniţial, niciun medic n-a găsit un tratament care să-l scape de infecţii. Soţia sa a găsit cu greu un medic care i-a recomandat medicamentul potrivit. 

Irina Valentina Cojocaru, soția pilotului: A fost infectat cu trei bacterii intraspitaliceşti. Într-un final, după lupte extrem de crâncene, a intrat pe un tratament antibiotic bun.

CE publică un nou raport îngrijorător pentru români - ne îndopăm cu antibiotice

Ţara noastră nu are un plan concret de măsuri care să combată infecţiile cu bacterii rezistente la antibiotice. Iar dintre toţi europenii, românii sunt cei care se îndoapă cel mai mult cu antibiotice când sunt răciţi. 

Pe acelaşi subiect

Ministrul Sănătăţii spune că în primul rând medicii trebuie să-şi schimbe mentalitatea.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: Nu poţi să iei medicului decizia legată de terapia în cazul unei infecţii, însă când sunt semne de infecţie virală sigur că n-are niciun fel de rost să dai antibiotice.

Când sărim peste decizia medicului, lucrurile devin simple.

Chiar şi în Capitală încă e uşor să iei antibiotice fără reţetă, dar cu un motiv bun

Relaxarea cu care farmaciştii vând antibiotice este exploatată de românii care devin imuni la antibiotice din cauza exceselor. Pentru ca legea să nu mai fie încălcată, medicii propun soluţii radicale.

Codruţ Sarafoleanu, medic ORL: Vorbim de câţiva ani şi cu factorii responsabili de decizie de la nivel parlamentar şi ministerial, cred că e nevoie de un cadru legal pentru a nu se mai putea procura antibioticele din farmacii. 

Sandra Alexiu, medic de familie: Dacă luăm un antibiotic care să omoare mult mai mulţi microbi decât avem nevoie riscăm să ne obişnuim cu el şi când vom avea cu adevărat nevoie de un antibiotic nu vom mai putea folosi.

Consecinţele pot fi dezastruoase. Viteza cu care se dezvoltă rezistenţa la antibiotice e mai mare decât cea cu care se fabrică noi mdicamente eficiente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Românii se îndoapă cu antibiotice și habar nu au la ce riscuri se expun. Consecinţele pot fi dezastruoase