Antena Meniu Search
x

Peste 35.000 de oameni mor anual în Europa din cauza rezistenţei la antibiotice. Cel mai ridicat nivel de rezistenţă se înregistrează în sudul şi estul continentului

Peste 35.000 de persoane din Europa mor anual din cauza rezistenţei la antibiotice, a informat joi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), relatează dpa, citat de Agerpres"Asistăm la creşteri îngrijorătoare ale numărului de decese atribuite infecţiilor cu bacterii rezistente la antimicrobiene", a spus Andrea Ammon, directorul agenţiei europene de sănătate.

de Redactia Observator

la 17.11.2022, 16:47

Peste 35.000 de oameni mor anual în Europa din cauza rezistenţei la antibiotice
Peste 35.000 de oameni mor anual în Europa din cauza rezistenţei la antibiotice - Profimedia Images

"Asistăm la creşteri îngrijorătoare ale numărului de decese atribuite infecţiilor cu bacterii rezistente la antimicrobiene", a declarat Andrea Ammon, directorul agenţiei europene de sănătate.

"În fiecare zi, aproape 100 de persoane mor din cauza acestor infecţii", a spus Ammon.

Raportul ECDC de evaluare a rezistenţei la antibiotice în Uniunea Europeană, Norvegia şi Islanda în anii 2016-2020 a concluzionat că impactul asupra sănătăţii este comparabil cu cel al gripei, tuberculozei şi HIV/SIDA combinate.

Nivelurile de rezistenţă la antibiotice variază semnificativ pe continentul european, potrivit raportului, cu cele mai scăzute niveluri înregistrate în nordul Europei şi cele mai ridicate în ţările din sudul şi estul Europei.

Pe acelaşi subiect

Andrea Ammon a făcut apel la eforturi suplimentare pentru a reduce utilizarea excesivă a antibioticelor, prevenirea infecţiilor şi îmbunătăţirea măsurilor la nivel naţional.

23% dintre respondenţii unui sondaj au luat antibiotice în ultimul an

Într-un sondaj publicat joi de Comisia Europeană, 23% dintre respondenţi au declarat că au luat antibiotice în ultimul an - cea mai mică cifră din 2009.

"Totuşi, trebuie făcut mult mai mult", a spus comisia într-un comunicat.

Utilizarea antibioticelor variază, de asemenea, foarte mult în blocul comunitar: 42% dintre respondenţii din Malta au raportat utilizarea de antibiotice în ultimele 12 luni, în timp ce procentul acestora a fost de 15% în Suedia şi Germania. Aproximativ 8% dintre antibiotice au fost luate fără reţetă medicală.

Potrivit sondajului, trei din 10 europeni au afirmat că ştiu că utilizarea nenecesară a antibioticelor le poate face ineficiente sau că ştiu despre utilizarea lor corectă şi potenţialele lor efecte secundare, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Peste 35.000 de oameni mor anual în Europa din cauza rezistenţei la antibiotice. Cel mai ridicat nivel de rezistenţă se înregistrează în sudul şi estul continentului