Antena Meniu Search
x

Se deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. Florin Cîțu: „Este foarte important să accelerăm campania de vaccinare”

Premierul Florin Cîțu a anunțat că vor fi deschise în această săptămână 171 de centre noi pentru vaccinare, astfel încât de la 15 aprilie capacitatea de vaccinare să crească la 100.000 de persoane pe zi.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 12.04.2021, 10:42

Un doctor cu mănuși pregătește vaccinul anti-coronavirus pentru o femeie în vârstă
Peste 2.2 milioane de persoane au fost vaccinate până în prezent, în România - Shutterstock

Florin Cîţu a participat duminică la o şedinţă a Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI), la fnalul căreia a spus că „este foarte important să accelerăm campania de vaccinare”.

În ceea ce priveşte campania de vaccinare, săptămâna viitoare, se mai deschid 171 centre noi pentru vaccinare, iar după 15 aprilie vom avea capacitatea să vaccinăm 100.000 de oameni pe zi. Este singura soluţie de a depăşi pandemia. Pe lângă faptul că este singura soluţie de a deschide economia este important şi din punct de vedere al sănătăţii. Doar prin vaccinare putem să lăsăm pandemia în urmă. De aceea am făcut tot ce este posibil, am folosit toate resursele necesare pentru a avea dozele de vaccin.

Avem doze necesare să ne vaccinăm 5 milioane de persoane la sfârşitul lunii mai, începutul lunii iunie, 10 milioane la sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august. Dozele sunt, vin în România, trebuie doar să ne vaccinăm. Îi încurajez pe toţi românii să se înregistreze în portalul Rovaccinare şi să se vaccineze”, a declarat Florin Cîţu. 

România a depășit 1 milion de persoane infectate cu Covid-19

Pe acelaşi subiect

Florin Cîțu a declarat că accelerarea campaniei de vaccinare este cu atât mai importantă cu cât avem un milion de persoane care au trecut prin Covid-19, dar şi peste 25.000 de persoane care au decedat.

Până astăzi, 11 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.006.167 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 906.659 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 25.135 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.500. Dintre acestea, 1.531 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 6.978.229 de teste RT-PCR și 709.625 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 14.964 de teste RT-PCR (7.395 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.569 la cerere) și 5.743 de teste rapide antigenice.

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 607 teste RT-PCR, prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 11 aprilie a.c.

Marți se reia rapelul cu AstraZeneca

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, începând de marți, aproximativ 80.000 de persoane vor fi vaccinate zilnic cu ser anti-COVID. „M-am uitat pe programările de săptămâna aceasta. Începând (...) de marţi, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate. Avem în momentul de faţă aproximativ 80.000 de persoane în fiecare zi care sunt deja programate şi au ocupat un loc în centrele de vaccinare, circa 60.000 sunt cu Pfizer, circa 10.000 cu Moderna, restul cu AstraZeneca”, a spus medicul, conform Agerpres.ro.

Gheorghiță a amintit că din data de 14 aprilie vor începe rapelurile pentru AstraZeneca. „Cred că, dacă am fi avut o adresabilitate crescută şi pentru vaccinul AstraZeneca, în momentul de faţă eram la cel puţin 80.000 de persoane vaccinate pe zi”, a afirmat Gheorghiţă.

Legat de centrele noi de vaccinare, medicul spune că 144 dintre acestea vor folosi serul de la Pfizer, iar alte aproximativ 30 vaccinul AstraZeneca. „Au început notificări. (...) pot să vă spun că au fost peste 97.000 de notificări şi peste 70.000 de persoane programate doar în 24 de ore”, a mai spus preşedintele CNCAV.

Modificări în platforma de vaccinare

Valeriu Gheorghiţă a mai declarat că, în următoarele două-trei zile, persoanele care se programează la vaccinare vor putea vedea câte persoane au înaintea lor şi care este ritmul de vaccinare la centrul respectiv.

Prioritatea a fost operaţionalizarea acestor centre noi, însă în următoarele două-trei zile va fi disponibilă şi această cerinţă operaţională de a afişa numărul de persoane care se află în faţă şi care este ritmul de vaccinare în centrul respectiv (...) Pot să vă spun că în momentul de faţă avem 1.151 de centre din care 792 de centre sunt cu vaccin de la Pfizer, circa 84 sunt centre cu vaccin de la Moderna, circa 275 sunt centre care primesc vaccin de la AstraZeneca.

În perioada următoare, vor fi deschise toate centrele de la nivel naţional care au fost pregătite prin alocare suplimentară de vaccinuri de la Pfizer şi respectiv de la Moderna, iar pe centrele cu AstraZeneca în care ritmul de vaccinare a scăzut substanţial vom aloca foarte probabil vaccin de la Johnson and Johnson", a mai spus coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Se deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. Florin Cîțu: „Este foarte important să accelerăm campania de vaccinare”