Antena Meniu Search
x

Semnal de alarmă privind eficiența vaccinului anti-Covid-19 din China. Testele efectuate în afara țării au ridicat semne de întrebare

Vaccinul împotriva coronavirus dezvoltat de compania farmaceutică Sinovac din China s-a dovedit a fi mult mai puțin eficient decât a fost anunțat inițial.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 15.01.2021, 16:56

Doza unui vaccin Sinovac, prezentată de un medic din Indonezia
Doza unui vaccin Sinovac, prezentată de un medic din Indonezia - Profimedia Images
  • Datele obținute de brazilieni ridică semne de întrebare în privința eficacității vaccinului chinezesc
  • Vaccinul Sinovac a fost aprobat de urgență pentru folosirea lui în China în iulie 2020

În urma unor teste efectuate în Brazilia, eficiența vaccinului Sinovac ar fi fost estimată la 50,4%, mult sub cotele anunțate precedent. Datele privind serul Sinovac, care este distribuit și în afara Chinei și care a fost primul vaccin aprobat în Indonezia, înseamnă că trece la limită cota de 50% impusă de autoritățile din Brazilia. 

Guvernul brazilian a pre-comandat deja milioane de donze de Sinovac, pe lângă vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca și de Universitatea din Oxford, în contextul în care Brazilia este a treia cea mai lovită țară de infecțiile Covid-19 și a fost implicată masiv în testele de vaccin. 

Vaccinul Covid-19 din China, eficient doar în cazurile grave

Inclusiv Brazilia a declarat inițial că eficiența serului Sinovac este de 78%, dar acum a dezvăluit că aceea se aplica doar prevenirii cazurilor „medii-spre-grave”, în timp ce pentru prevenirea cazurilor ce necesită spitalizarea ar fi eficient 100%. Rata de eficiență generală a scăzut însă dramatic când cercetătorii au adăugat în datele lor un număr mare de infecții medii. 

Vaccinul, care așteaptă aprobarea și în Turcia sau Singapore, a produs rate diferite de eficacitate în testele efectuate de alte țări.

Indonezia l-a găsit a fi 65% eficient împotriva Covid-19, dar în teste ce au fost efectuate pe doar 1.620 de persoane. În mod similar, Turcia l-a considerat 91% eficient în testele clinice locale efectuate pe și mai puțini oameni.

Vaccinul Sinovac, aprobat de urgență în China

Brazilia este singura țară din afara Chinei unde vaccinul a fost implicat în etapa a treia a testelor. Acestea au fost oprite în noiembrie, după moartea unui voluntar, dar au fost reluate după ce medicii au declarat că nu există nicio legătură între vaccin și moartea pacientului.

Vaccinul Sinovac a fost aprobat de urgență pentru folosirea lui în China în iulie 2020, inițial doar pentru grupele de risc major. 

Brazilia ia acum în considerare opțiunea de a folosi vaccinul Sinovac sau să aștepte accesul la mai multe doze de ser AstraZeneca. În același timp, centrul biomedical Butantan care a condus testările a fost aspru criticat pentru publicarea rezultatelor inițiale folosind doar date parțiale, scrie The Independent

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Semnal de alarmă privind eficiența vaccinului anti-Covid-19 din China. Testele efectuate în afara țării au ridicat semne de întrebare