Antena Meniu Search
x

Video Spitalele sunt sufocate de lipsa medicilor, în plin val de viroze respiratorii: "Este inadmisibil! Ăsta nu este un act medical!"

În plin val de infecţii respiratorii, cu peste 70.000 de cazuri doar în ultima săptămână, spitalele se confruntă cu o lipsă cronică de medici. Zece români au fost ucişi de gripă în ultimele zile. În ultimul ceas, Guvernul deblochează aproape opt mii de posturi în unităţile sanitare

de Redactia Observator

la 11.01.2024, 21:07

Vezi și

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. În doar 24 de ore, peste 200 de pacienţi au ajuns la camera de gardă. Prea mulţi pentru doar patru medici care lucrează în ture.

  • Corina Mihăiescu, medic specialist UPU Deva: În 5 sau 10 minute preiei 3, 4 cazuri. Este inadmisibil! Ăsta nu este un act medical! Aşa am lucrat noi în această perioadă.

La nivel naţional este nevoie de 15.000 de medici. Peste 900, doar în Bucureşti. În lipsa lor, pacienţii se văd nevoiţi să apeleze la sistemul privat. 

  • Bărbat: Copilul se simte foarte rău, primele programări pe care le găsim cu trimitere decontată prin casa de asigurări sunt în februarie, martie. Cu plată, am găsit la costuri de aproape 500 de lei o consultaţie.
Pe acelaşi subiect

La Spitalul de Copii Gomoiu, din Capitală, ajung peste 150 de pacienţi zilnic

Cu un deficit de personal de 500 de asistenţi şi 200 de medici, pacienţii sunt nevoiţi să aştepte zeci de minute până la un consult. 

  • Claudia Cobzariu, medic specialist boli infecțioase: Este o lipsă acută și devenită cronică. Caută locuri de muncă mai bine plătite. Spitalele private şi clinicile private oferă condiţii poate mai uşoare de muncă şi poate şi financiar mai bine remunerate. 

Între timp, infecțiile respiratorii fac ravagii: 72.734 cazuri de infecții respiratorii, 4.168 cazuri de gripă, 10 decese confirmate cu virus gripal. Doar în prima săptămână din acest an, s-au înregistrat oficial peste 72.000 de cazuri. Mai bine de patru mii cu gripă. Pentru zece români, virusul a fost mortal. 

  • Oana Mocanu, medic primar pediatru: Am ajuns la 250, chiar şi 350 de prezentări în 24 de ore, dintre aceştia, aproximativ 10% sunt confirmaţi cu gripă.

Guvernul a aprobat deblocarea angajărilor în spitale

Peste 7.600 de posturi, dintre care 2.500 de medici vor fi scoase la concurs. Dar asta însemană că vârful de îmbolnăviri, estimat pentru finalul lunii ianuarie, ne prinde tot fără personal suficient.  

  • Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Au fost deblocate în totalitate posturile de medic, jumătate din posturile de asistent medical şi 30% din alt personal. După publicare, în termen de 30 de zile, se poate organiza concursul.
  • Viorel Hușanu, președinte Sanitas București: O decizie bună, dar insuficientă. Dacă această deblocare nu va fi urmată de o creştere de venituri, măsura este în zadar. Dacă vorbim de asistenţi medicali, la un salariu de 3500 - 4500 de lei, în funcţie de vechime spun aceste venituri, se reprofilează.  

Peste 50.000 de semnături au fost strânse deja pentru declanşarea grevei în Sănătate şi Asistenţă Socială. Sindicaliştii cer majorarea salariilor cu 20%.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Spitalele sunt sufocate de lipsa medicilor, în plin val de viroze respiratorii: "Este inadmisibil! Ăsta nu este un act medical!"