Antena Meniu Search
x

Video România, la un pas de epidemie de gripă. 54.000 de români, diagnosticaţi cu infecţii respiratorii în ultima săptămână. Mulţi ajung direct la ATI

Suntem la un pas de epidemie de gripă. Iar la camerele de gardă se prezintă bolnavi în număr record. Multe dintre cazuri sunt infecţii respiratorii, iar unele persoane ajung direct în ATI. Este alertă şi la nivel european unde mai multe ţări au cerut deja ca masca să fie obligatorie în spitale. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 04.01.2024, 19:34

Vezi și

La Spitalul Gomoiu din Capitală situaţia este critică. Sunt sute de prezentări zilnic, mare parte din ele fiind infecţii respiratorii grave şi gripă.

România, la un pas de epidemie de gripă

Părinţi: Suntem de aproape 4 ore aici şi nu vrea deloc să ne ia, abia ne-a dat termometru şi are 40 temperatură şi ne ţine aici, pentru ce?

- Am venit cu fata mea de 17 ani, stăm de 5 ore şi încă nu ştim cât o să mai stăm.

Pe acelaşi subiect

Medicii au ajuns şi ei la capătul puterilor. Bebeluşi cu insuficienţă respiratorie sau adolescenţi cu tuse trebuie să aştepte din cauza lipsei de personal. 

Vlad Costel, medic Spitalul Gomoiu: Pacienţi sunt din ce în ce mai nemulţumiţi şi mai recalcitranţi şi pe bună dreptate, dar aste e ce putem face în acest moment. 

În ultima săptămână din an, s-au înregistrat aproape 54 de mii de infecţii respiratorii, dintre care aproape 3300 de gripă. În total, 6 oameni au murit de gripă în acest sezon. 

Clara Mihociu reporter Observator: Şi curtea unităţii de primiri urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon din Iaşi a devenit neîncăpătoare. Ambulanţele, dar şi echipajele de prim ajutor aduc continuu pacienţi.  

A fost record de prezentări la Iaşi, 380 într-o singură zi. Mulţi pacienţi au chemat Salvarea.

Diana Cimpoeşu coordonator UPU SMURD Iaşi: Forme severe la pacienţii vârstnici, mergând până la insuficienţă respiratorie acută care necesită ventilaţie mecanică non-invazivă.

În întreaga Europă, spitalele se pregătesc de ce e mai rău, inclusiv să declare epidemie. Una dintre cele mai lovite ţări este Italia. 

Guido Bertolaso, medic: Dacă cetăţenii ar fi răspuns apelului nostru din toamnă şi s-ar fi vaccinat împotriva gripei, am fi limitat mult această problemă. Gestionăm cât putem de bine nişte numere cu adevărat impresionante (de bolnavi). 

Cornelia Crîşmaru, corepondent Observator: Medicii din Italia spun că motivul pentru care este record de internări în spitalele din Peninsulă este dat de tulpina predominanta H1N1, cea care a dat gripa porcină şi a făcut ravagii in 2009. Mare parte din persoanele infectate sunt copii şi tineri care n-au mai făcut niciodată această boală.

În Lombardia, zonă devastată de COVID, s-au înregistrat peste 150 de mii de cazuri de infecţii respiratorii în doar o săptămână. Şi peste Ocean situaţia este dramatică. 

Dr. William Schaffner, Vanderbilt University medic infecţionist: Gripa, de exemplu, poate lua chiar şi o persoană sănătoasă, un tânăr adult, un copil şi îi poate trimite în Urgenţe în mai puţin de 48 de ore. 

Spitalele din patru state americane au reintrodus obligativitatea măştii în spitale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Sanatate » România, la un pas de epidemie de gripă. 54.000 de români, diagnosticaţi cu infecţii respiratorii în ultima săptămână. Mulţi ajung direct la ATI