Antena Meniu Search
x

Spitalul Județean cu ecograf din Piteşti trimite gravidele la privat

Vreţi ecografie, mergeţi la privat. Sunt cuvintele pe care gravidele din Argeş spun că le aud, de luni bune, din partea medicilor Spitalului de Urgenţă din Piteşti.

de Redactia Observator

la 29.05.2020, 11:12

Vezi și
  • Orice gravidă are dreptul la asistenţă medicală gratuită.
  • Medicii le trimit însă să facă astfel de investigaţii la privat.

Asta deşi unitatea dispune de propriul ecograf. Medicii neagă însă acuzaţiile şi spun că gravidele sunt cele care preferă sistemul privat.

Conform legii, orice gravidă are dreptul la asistenţă medicală gratuită. În Argeş, însă, gravidele se plâng că, deşi Spitalul de Urgenţă din Piteşti are ecograf, medicii le trimit să facă astfel de investigaţii la privat.

Sorina Bunescu, asociaţia Partener pentru Tine: Ecografiile se fac în sistem privat. Majoritatea medicilor din spitalul judeţean au cabinete private. Interesul ascuns este tocmai asta: Ca pacientele să meargă la privat.

Reprezentanții spitalului spun că nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Și că e alegerea pacientelor să meargă la clinici private pentru investigații.

Dr. Marcel Buzatu, şeful Secţiei Ginecologie din cadrul SJU: Trebuie să reţinem: ecografiile în sarcină nu le facem ori de câte ori vreau eu. Există nişte ghiduri care ne recomandă, când, cum şi de ce se face o ecografie. Deci, nu le facem toată ziua, bună ziua! O dispensarizare de rutină a unei gravide presupune 3-4 ecografii. Şi atât.

Care se fac la acest moment la privat, domnule doctor.

La acest moment. Pentru că femeile aleg. Pt că femeile aleg. Cel puţin, pe perioada asta de urgenţă n-au avut altă cale.

Fostele gravide, actualele mămici, îl contrazic. Spun că şi înainte de pandemie au fost trimise la clinici private. N-a contat că au sau nu bani.

Mămică: A zis să ne descurcăm. Să le fie mai uşor te trimite peste drum, vis-a-vis, la privat.

Reporter: În timpul sarcinii aţi făcut vreo ecografie fără bani?

Mămică: Nu, nu. Numai cu bani.

Femeia, care abia a născut, spune că s-a împrumutat ca să meargă să-şi facă ecografiile.

Sorina Bunescu, asociaţia Partener pentru Tine: Una peste alta, să ştiţi că marea parte a lor nu merg la spital. Nu merg la ecografii, nu merg să-şi controleze sarcina. Din aceste motive: nu am bani, nu mă duc!

La clinicile private din Pitești prețul unei ecografii pleacă de la 150 de lei și poate ajunge și la 400 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Spitalul Județean cu ecograf din Piteşti trimite gravidele la privat