Antena Meniu Search
x

3 tipuri de ecografii recomandate pentru a fi efectuate in sarcina

Ecografia este acea metoda neinvaziva de diagnostic care se efectueaza cu ajutorul unui aparat special ce prin ultrasunete si imagini poate prezenta detalii ale anumitor parti anatomice si componente ale bebelusului aflat in burtica mamicii.

3 tipuri de ecografii recomandate pentru a fi efectuate in sarcina - pixabay.com

Ce este ecografia?

Ecografia este acea metoda neinvaziva de diagnostic care se efectueaza cu ajutorul unui aparat special ce prin ultrasunete si imagini poate prezenta detalii ale anumitor parti anatomice si componente ale bebelusului aflat in burtica mamicii.

Ecografiile efectuate pe intregul parcursul sarcinii sunt extrem de important deoarece prin intermediul lor se pot afla afla informatii cu privire la dezvoltarea bebelusului (pot detecta anomalii sau anumite malformatii cogenitale) si mai mult decat atat, medicul ii va putea urmari evolutia si poate indica anumite specificatii in dezvoltare, in functie de parametrii optimi.

Monitorizarea riguroasa a evolutiei sarcinii presupune realizarea a minim trei ecografii de morfologie, cu scopul de a aprecia si urmari starea de sanatate a bebelusului si alte recomandari pe care medicul le considera potrivite la momentul respectiv.

Este important de mentionat ca acestea sunt unele dintre cele mai importante investigatii medicale pentru copil de-a lungul perioadei pe care o petrece intrauterin.

Ecografia intravaginala

Acest tip de ecografie se efectueaza in primul rand pentru a confirma sarcina si mai apoi pentru a verifica daca aceasta este multipla, intra sau extrauterina. Tipul aceasta de ecografie permite redarea imaginilor embrionului, atunci cand acesta nu ar fi vizibil prin abdomen, in cazul altor tipuri de ecografii.

Prin intermediul ecografiei intravaginale, embrionul poate fi vizualizat la inceputul sarcinii, in primele cinci saptamani. Spre deosebire de ea, o ecografie abdominala poate arata embrionul abia dupa ce acesta trece de sapte saptamani.

Ecografia abdominala

Ea este recomandata pentru a reda cu exactittae si verifica varsta gestaționala. Tot datorit aacestuitip de ecografie medicul poate aprecia atat dimensiunea cat si pozitia in care se afla bebelusul, precum si a placentei, a lichidului amniotic si a cordonului ombilical. Ecografia abdominala ajuta la detectarea unei malformatii congenitale, ca de exemplu defectul de tub neural sau o serie de posibile afectiuni cardiace.

Ea este efectuata si spre finalul sarcinii cu scopul de a confirma rezultatele ecografiilor efectuate anterior.

Ecografia morfofetala

Ecografia morfofetala este un tip de ecografie care se poate efectua cel putin cate o data pentru fiecare trimestru de sarcina. O ecografie Doppler este considerata ca fiind una dintre cele mai importante ecografii din timpul sarcinii, fiind cea mai minutioasa.

Atunci cand daca este efectuata in primul trimestru alaturi de testarea serologica, ea poate fi o modalitate de depistare a anomaliilor cromozomiale, in trimestrul al doilea ea poate depista o serie de malformatii fetale care pot creste riscul de a avea un bebelus cu o afectiune genetica, iar in trimestru trei poate ajuta la depistarea unor anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior, precum şi o serie de complicatii ale sistemului nervos central si muscular

Daca este realizata in saptamanile 22-24 de sarcina, la acel punct specialistul poate analiza toate componenetele anatomice ale bebelusului, intrucat la aceasta varsta el are deja majoritatea organelor formate.

Pe langa detectarea anomaliilor, cu ajutorul acestui tip de ecografie se poate depista anemia fetala asociata cu incompatibilitatea de RH dintre parinti sau alte aspecte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » 3 tipuri de ecografii recomandate pentru a fi efectuate in sarcina