Antena Meniu Search
x

Trei transplanturi renale, în doar două zile în Braşov

Trei bărbaţi au primit o nouă şansă la o viaţă normală după luni de zile de chin, dializă şi tratamente grele.

de Redactia Observator

la 23.09.2020, 11:09

Vezi și
  • Clinica din Braşov este singura clinică din ţară care face transplanturi renale.
  • Până acum mereu când erau astfel de intervenţii chirurgicale veneau în sprijin medici din străinătate.

Asta pentru că le-au fost transplantaţi rinichi de la rudele lor. Cele trei intervenţii au fost făcute în doar două zile, iar până la sfârşitul săptămânii toţi cei şase pacienţi, atât donatorii cât şi cei care au primit rinichii vor fi la casele lor.

Clinica din Braşov este singura clinică din ţară care face transplanturi renale, iar până acum mereu când erau astfel de intervenţii chirurgicale veneau în sprijin medici din străinătate. De data asta însă la maratonul de operaţii toată echipa a fost formată din români.

Bogdan Moldovan, șef secție chirurgie: Au avut loc la noi în spital trei intervenţii de transplant renal de la donator viu înrudit, au fost trei cupluri care au primit sau au dat şi au primit o nouă şansă la viaţă.

Bartos Janos este din Sfântu Gheorghe. Are 68 de ani şi i-a donat un rinichi fiului său cel mare, de 41 de ani. Acesta care făcea dializă de trei ori pe săptămână, de mai bine de un an de zile. Transplantul era singura soluție ca fiul să ducă o viață normală.

Bartos Janos, donator: Actul acesta reprezintă o datorie de părinte faţă de copil, contează mai mult pentru el decât pentru mine.

La fel ca domnul Janos, în maratonul de operaţii, o femeie din Bihor a donat un rinichi soţului ei, iar un bărbat, din Braşov, naşului său.

Victor Costache, chirurg cardiovascular: L-am ajutat pe doctorul Moldovan la prima intervenţie, ştiţi foarte bine că transplantul renal presupune şi un gest vascular important, rezultatul este foarte bun şi este o plăcere să fii într-un spital unde operează astfel de medici.

Spitalul de la Braşov este singurul din Europa de Est care dispune de tehnologie robotică pentru prelevarea rinichiului, tocmai pentru a evita inciziile mari şi recuperările grele ale donatarilor. În total, până acum s-au realizat 12 transplanturi renale în incinta spitalului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Trei transplanturi renale, în doar două zile în Braşov