Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vaccinarea cu AstraZeneca începe cu refuzuri: unii se tem că vaccinul este mai puţin eficient sau chiar mai periculos

Prima zi de vaccinare cu noul ser AstraZeneca a început cu o controversă. Mulţi români nu au mai mers să se imunizeze, de teamă că vaccinul cu virus viu e mai puţin eficient sau chiar mai periculos decât Pfizer şi Moderna. Un cercetător român de la Oxford a explicat pentru Observator de ce nu sunt motive de îngrijorare. În primul rând, spune el, efectele adverse sunt mai uşoare decât în cazul serului bazat pe ARN mesager.

de Ema Schweninger

la 15.02.2021 , 20:34

  • Angajaţii din domenii cheie şi bolnavii cronic sub 55 de ani au primit vaccinul de la AstraZeneca
  • Unii oameni refuză serul de la AstraZeneca

Primii români vaccinaţi cu AstraZeneca au stat la coadă dimineaţă. Doar angajaţii din domenii cheie şi bolnavii cronic sub 55 de ani au primit acest ser. 

''De ce vă doriţi să vă vaccinaţi?

Că aşa e bine. 

Vezi și

Vă simţiţi protejat în felul ăsta?

Da.''

Oamenii s-au vaccinat cu un singur gând: că în curând se vor întoarce la viaţa de dinainte de pandemie. 

''Avem încredere, sperăm să fie bine.''

''De câteva luni tot aşteptăm. Ai şanse să faci o formă uşoară sau să nu faci deloc.''

''Am fost pro de la bun început, abia aşteptam să îl fac. Să ne vedem cu toţi pretenii, să ieşim în oraş''. 

Odată făcută prima doză de vaccin AstraZeneca, primii anticorpi încep să se formeze după 14 zile. Rapelul, în România, se face la 8 săptămâni. După 90 de zile de la prima doză, eficienţa ajunge la 76% şi apoi creşte, pe măsură ce trece timpul, până la 83%. Ştefan Dascălu este cercetător român la universitatea Oxford, cea care a dezvoltat vaccinul împreună cu compania AstraZeneca. Spune că distanţa mare dintre doze ne oferă o protecţie mai bună.  

Ştefan Dacălu, cercetător: Chiar și după o singură doză se pot preveni cazurile severe, pentru că noi ne antrenăm deja răspunsul imunitar pentru a avea o primă linie de apărare. Iar în momentul în care întâlnim boala avem acest răspuns care ne poate salva de la complicațiile asociate Covid-19.

Unele persoane au refuzat să se vaccineze cu serul de la AstraZeneca 

În ciuda argumentelor ştiinţifice, unii oameni au renunţat să se mai vaccineze. 

''Nu AstraZeneca. Este eficacitate 60%. Sunteţi dispus chiar să aşteptaţi puţin mai mult ca să prindeţi loc la unul dintre cele două seruri, înţeleg? Da.''

''Dacă v-aţi vaccina împotriva Covid-19, ce aţi alege: Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? 

Pfizer. De ce nu AstraZeneca? Nu am încredere în el!''

''Ce aţi alege?

Cred că pe cel mai eficient.''

Spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer şi Moderna, care sunt pe bază de ARN Mesager, vaccinul de la AstraZeneca foloseşte virus de la cimpanzei care transportă un fragment din informaţia genetică a noului coronavirus în celulele umane. Un virus care nu se reproduce şi nu provoacă boli. Acesta doar determină formarea anticorpilor. În momentul în care intrăm în contact cu cineva infectat, anticorpii neutralizează virusul Sars-CoV-2.

Ştefan Dacălu, cercetător: Reacțiile adverse la vaccinul Oxford AstraZeneca nu sunt serioase, deci din perspectiva aceasta avem un vaccin foarte sigur.

Ştefan Lazăr, medic infecţionist: Sunt foarte multe vaccinuri care au fost dezvoltate de-a lungul anilor pe aceasta platforma. Nu ne infectăm în mod voit cu un virus, ci acel virus e folosit ca transportor. 

Universitatea Oxford plănuieşte să testeze vaccinul pe copiii care au între 6 şi 17 ani. Vor fi înrolaţi 300 de copii din care doar 240 vor primi serul. Pfizer şi Moderna testează deja vaccinurile pe copii şi tineri peste 12 ani. 

Andrew Pollard, director Oxford Vaccine Group: Ştim că în cazul tuturor vaccinurilor oamenii pot să se simtă puţin rău în primele câteva zile, aşa că trebuie să fim capabili să stabilim acest profil la copii, astfel ca atunci când vaccinul va fi autorizat la o arie de vârstă mai largă, părinţii şi tinerii să cunoască cu exactitate reacţiile adverse la care se pot aştepta. 

Cele mai recente studii arată că vaccinurile ne protejează de Covid-19 opt luni. Cel mai probabil nu se vor face revaccinări anul acesta.

Ema Schweninger Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Sănătate » Vaccinarea cu AstraZeneca începe cu refuzuri: unii se tem că vaccinul este mai puţin eficient sau chiar mai periculos