Antena Meniu Search
x

Vaccinul Moderna pentru copii cu vârste între 12 şi 17 ani, autorizat de Agenția Italiană a Medicamentului

Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani poate începe în Italia și cu serul Moderna, după ce Agenţia Italiană a Medicamentului (AIFA) a autorizat miercuri vaccinul pentru această categorie de vârstă.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 28.07.2021, 13:59

Vaccinul Moderna pentru copii cu vârste între 12 şi 17 ani, autorizat de Agenția Italiană a Medicamentului - Profimedia

Comisia tehnico-științifică (CTS) a AIFA a aprobat utilizarea vaccinului Spikevax (Moderna) pentru grupa de vârstă cuprinsă între 12 și 17 ani, acceptând astfel pe deplin opinia exprimată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), anunță agenția ANSA

Conform CTS, datele disponibile demonstrează eficacitatea și siguranța vaccinului chiar și pentru cei care fac parte din această grupă de vârstă.

Efectele vaccinului Spikevax, produs de Moderna, au fost investigate într-un studiu la care au participat 3.732 de copii cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Studiul a arătat că vaccinul a produs un răspuns anticorp comparabil la tinerii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani cu cel observat la adulţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Cele mai frecvente reacţii adverse la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta peste 18 ani. Acestea includ durere şi umflături la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare şi articulare, ganglioni limfatici măriti, frisoane, greaţă, vărsături şi febră. Aceste efecte sunt de obicei uşoare sau moderate şi trec în câteva zile de la vaccinare.

EMA a aprobat folosirea vaccinului de la Moderna pentru copiii cu vârste între 12 şi 17 ani

Pe acelaşi subiect

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat recent folosirea vaccinului anti-COVID Moderna pentru grupa de vârstă 12-17 ani, devenind al doilea ser autorizat pentru adolescenţii din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, după Pfizer.

"Comitetul Medicamentelor pentru uz uman (CHMP) şi EMA a recomandat acordarea unei extensii de indicaţie vaccinului Covid-19 Spikevax (fostul vaccin Covid-19 Moderna) pentru a include folosirea sa la copiii cu vârste de 12-17 ani", a declarat autoritatea de reglementare europeană într-un comunicat.

Pfizer folosit deja pentru copii

La sfârşitul lunii mai, EMA autorizase folosirea vaccinului Pfizer pentru copii. Aceştia urmau să facă tot două injecții, cu aceeași concentrație ca adulții. Pfizer se bazează pe studii clinice care au arătat o eficiență de 100 la sută pentru această grupă de vârstă. Deși majoritatea copiilor dezvoltă simptome ușoare sau chiar deloc în urma infectării cu SARS-CoV-2, ei pot contribui la răspândirea virusului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Sanatate » Vaccinul Moderna pentru copii cu vârste între 12 şi 17 ani, autorizat de Agenția Italiană a Medicamentului