Antena Meniu Search
x

Valeriu Gheorghiță, despre riscul de inflamație cardiacă la tineri după vaccinare: "Este o greșeală să nu îmi vaccinez copilul ca să nu facă miocardită"

Rata de acoperire vaccinală anti-COVID-19 la copiii de 12 până la 15 ani este de 3,5%, de șase ori mai mică față de cea din cazul tinerilor de 16 până la 19 ani, a anunțat coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, vineri seară.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 31.07.2021, 07:44

Valeriu Gheorghiță, despre riscul de inflamație cardiacă la tineri după vaccinare: "Este o greșeală să nu îmi vaccinez copilul ca să nu facă miocardită" - Inquam Photos

Valeriu Gheorghiță a declarat că un motiv al reticenţei vaccinării tinerilor este legat de riscul de miocardită, explicând însă că acesta este de şase ori mai mare la tinerii care trec prin COVID-19 decât după vaccinare. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare a precizat că în România au fost raportate două cazuri de miocardită la băieţi de 17 ani, ambele cu evoluţie favorabilă.

"Între 12-15 ani, rata de acoperire vaccinală este în jur de 3,5% şi la 16-19 ani era de circa 17-18%. Sigur că este mic (procentul celor vaccinaţi - n.r.), mizez pe faptul că mulţi sunt plecaţi împreună cu părinţii în concedii, sunt activităţile de vară, vacanţă (...) dar cred că în perioada următoare - şi acesta este mesajul nostru şi chiar astăzi am avut o discuţie cu dl Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, prin care să avem acelaşi mesaj comun, şi anume că ne dorim ca până începe şcoala ca un număr cât mai mare de părinţi, bunici să se vaccineze şi implicit să-şi protejeze copiii", a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri seară, la un post de televiziune.

Pfizer şi Moderna, vaccinuri autorizate în România pentru adolescenți

Șeful CNCAV a amintit că, în acest moment, în România, pentru adolescenţi sunt două vaccinuri autorizate - BioNTech Pfizer şi Moderna, începând de luni.

Pe acelaşi subiect

"Unul dintre factorii care au ţinut pe loc vaccinarea în rândul tinerilor a fost legat de acel semnal de inflamaţie cardiacă, miocardită. Sunt date publicate recent care arată cât se poate de clar că după infecţia SARS-CoV-2, deci după boala COVID-19, riscul de miocardită la bărbaţii tineri, sub 20 de ani, este de şase ori mai mare decât riscul de miocardită care apare după vaccinare. Deci din acest punct de vedere, dacă ne gândim că nu îmi vaccinez copilul ca să nu facă miocardită, este o greşeală", a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Două cazuri de miocardită, la doi băieţi de 17 ani

Gheoghiţă a precizat că în România au fost raportate două cazuri de miocardită la această categorie de vârstă, la doi băieţi de 17 ani, ambele cazuri având evoluţie favorabilă. Cele două cazuri au fost raportate dintr-un total de persoane vaccinate în grupa de vârstă 12-19 ani. El a argumentat că este important ca părinţii şi bunicii să fie vaccinaţi, întrucât intră în contact cu mai multe persoane decât copiii. Întrebat dacă la şcoală se va mai purta mască de protecţie, Gheorghiţă a răspuns: "Probabil că da. Fiind vorba de spaţii închise şi aglomerări de persoane, sunt elementele importante care s-au dovedit a limita riscul de infecţie în rândul celor care stau în colectivităţi închise".

Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre un caz "extrem de atipic", al unui tânăr de 22 de ani care a făcut Sindrom Inflamator Multi-Sistemic.

"Sunt cazuri extrem de rare (...) majoritatea la persoanele care au istoric de trecere prin SARS-CoV-2", a explicat șeful CNCAV, care a precizat, de asemenea, că nu s-a stabilit o cauzalitate clară între vaccin si acest sindrom.

Pacienți cu inflamaţii cardiace după vaccinarea anti-Covid

Autorităţi de reglementare din mai multe ţări au investigat dacă vaccinurile împotriva Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologie ARNm, prezintă un risc şi dacă da, cât este de grav. Potrivit CDC, pacienții cu inflamaţii cardiace după vaccinare se recuperează în general şi se simt bine. Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane din SUA a publicat un comunicat în care a afirmat că vaccinurile sunt sigure, eficace, iar efectele secundare cardiace sunt ”extrem de rare”.

”Încurajăm cu tărie pe toate persoanele cu vârste de cel puţin 12 ani, eligibile să se vaccineze conform Autorizaţiei de Utilizare de Urgenţă, să se vaccineze”, afirmă comunicatul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Valeriu Gheorghiță, despre riscul de inflamație cardiacă la tineri după vaccinare: "Este o greșeală să nu îmi vaccinez copilul ca să nu facă miocardită"