Antena Meniu Search
x

Video Virusul Sars-CoV-2 a suferit mutații. Răspunsurile specialiștilor la cele mai arzătoare întrebări

Suntem iar pe nisipuri mişcătoare. O mutaţie a virusului a blocat întreaga Europă. Estimările specialiştilor arată că noua tulpină este cu până la 70 la sută mai contagioasă decât actuala variantă a coronavirusului. Ne putem aştepta la o nouă pandemie, se anulează tot ceea ce ştiam? Mai au efect vaccinurile abia descoperite?

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 23.12.2020, 01:59

Vezi și
  • Eficacitatea vaccinului nu ar fi afectată momentan

În lunile de pandemie, cel mai important a fost să descifrăm modul în care se transmite virusul. 

Cercetătorii au arătat că se ia prin CONTACT cu o persoană infectată, prin tuse, strănut, salivă, secreţii nazale. Că se transmite prin atingere, prin sărut şi că riscul de infectare creşte când distanţa între două persoane este mai mică de 1.5 metri, mai ales într-un spaţiu închis. 

Acum, o dată cu noua tulpină a virusului apărută în Marea Britanie, trebuie să uităm de multe dintre aceste informaţii. Adică?

Care e rata de infectare a mutației noului coronavirus

Mutaţia, numită de cercetători B.1.1.7., este un fenomen natural, dar cu până la 70 la sută mai contagioasă decât varianta actuală. Este suficient să fim în aceeaşi cameră cu o persoană infectată pentru a deveni pozitivi. Practic, gradul de răspândire este asemănător cu cel al varicelei şi rujeolei. 

Aşadar, în cazul în care nu respectăm nicio măsură de protecţie - o persoană infectată cu noua tulpină poate îmbolnăvi alţi 5 oameni. Prima variantă a virusului se transmite doar la 3 persoane.

Dacă ar fi să calculăm la numărul de infectaţi raportaţi astăzi, 5009, presupunând că toţi ar avea tulpina nouă, în 2 săptămâni am ajunge la 25 de mii de infectări cu noua rată de transmitere. 

E important de spus că noul mutant nu e mai agresiv, deci nu dă forme mai grave de boală. Dar există indicii că această tulpină poate infecta copiii mai uşor decât cele de până acum. 

Mai este eficient vaccinul?

Răspunsul specialiştilor: eficacitatea vaccinului nu va fi afectată momentan. Orice mutaţie pe care o suferă virusul poate aduce o actualizare a vaccinului deja creat, o dată la 4 sau 6 săptămâni. Dar, în timp, mai exact câţiva ani, virusul poate evolua şi ar putea fi nevoie de un nou vaccin.

În ce măsură testele, PCR sau antigen, sunt în continuare precise?

Sunt. În rădăcina virusului există un element constant, identificabil la toate testele, fie PCR, fie test antigen. Deci, vor fi în continuare eficiente.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Virusul Sars-CoV-2 a suferit mutații. Răspunsurile specialiștilor la cele mai arzătoare întrebări