Brânza de Sibiu se face după reţete tradiţionale care păstrează gustul de odinioară
Şi tot despre produsele româneşti vorbim în continuare. Cu toţii am auzit de brânza de Sibiu. Din păcate, nu îi ştim toţi gustul.
Şi tot despre produsele româneşti vorbim în continuare. Cu toţii am auzit de brânza de Sibiu. Din păcate, nu îi ştim toţi gustul, iar micii producători locali vor să schimbe asta. Fac telemea după reţete tradiţionale care păstrează gustul de odinioară.
"Mulgem caprele, dup aceea ducem laptele la tanc, îl răcim, şi pe la 9 începem să-l prelucrăm." O face cu drag. Drag pentru produsele tradiţionale şi pentru gustul copilăriei. "Acum strecurăm laptele, pentru că el trebuie să fie curat, după care îi vom da cheg." O reţetă de familie păstrată din generaţie în generaţie. Cea din care se naşte vestita brânză de Sibiu.
"Avem un cheag natural, pentru laptele de capră. Şi va fi nevoie de 3,5 ml la 100 de litri de lapte. O să rupem aşa. Ca să iasă zerul. Aici separăm coagulul de zer, după care urmează să punem brânza în forme. Urmează a fi lăsată 12 ore la scurs, după care o să facem o saramură şi o vom pune acolo în sare." Spre deodebire de produsele din comerţ care, de obicei, nu prea au lapte, aici, dimpotrivă, din 100 de litri de lapte de capră, se fac doar 20 de kilograme de brânză.
"Avem burduful de capră, avem caş maturat, avem telemeaua de capră, avem iaurtul de capră şi brânza dulce de capră. Un caş cu seminţe de chimen, care este foarte bun. Chiar este o delicatesă, se poate mânca ca şi o gustare. Dacă îl faci cu drag, nu contează timpul, atunci când ştii că iese bun." Iese bun, doar că nu prea ia drumul marilor lanţuri de magazine.
Aşa că produsele familiei Cucerzan sunt vândute la Piaţa Ţărănească din Sibiu, sau direct către cei interesaţi. Şi au succes în zonă. Astfel că, în fiecare zi, până la amiază, se dau toate. Semn că românii încep să aprecieze cu adevărat munca micilor producători.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰