Ce sunt de fapt aerosolii de la mare. Ce beneficii au, cum şi când se fac
Plimbările lungi la malul mării sunt sănătate curată. Valurile au efect relaxant asupra organismului şi tot ele ţin medicul departe. Produc aerosoli, acele particule fine ale căror proprietăţi sunt recunoscute chiar şi de către medici.
Nu doar soarele apare la prima oră a dimineţii pe litoral. Ci şi turiştii. Şi o fac cu sutele. În ceea ce priveşte motivele pentru care se dau jos cu noaptea-n cap este aerosolul. Indiferent de sezon, plajele, dar şi falezele de pe litoral, îi atrag pe cei care vor să facă terapie în aer liber.
Ce sunt, de fapt, aerosolii de la mare
Aerosolii sunt particule de dimensiuni microscopice, care se obţin prin combinarea unui mediu gazos fie cu o substanţă solidă, fie cu una lichidă.
Ce beneficii are cura cu aerosoli marini
- Polonia cumpără aproape 100 de elicoptere Apache, înarmate anti-tanc, şi devine al doilea cel mai mare utilizator...
- Cătălin locuieşte în Londra, dar şi-a programat concendiul pentru a nu rata pelerinajul de la Mănăstirea...
- Un atac israelian în Fâșia Gaza a ucis zece membri ai aceleiaşi familii. Singurul supraviețuitor, un bebeluș de...
- Ruşii şi-au intensificat atacurile în Doneţk, deşi ucrainenii continuă să avanseze în Kursk
- Cum a plănuit Ucraina invadarea Rusiei: Soldaţii au aflat cu o zi înainte. Putin nu a retras trupe din Doneţk,...
- Minivacanţă de Sfânta Maria Mare, pentru angajaţii din România. De câte zile libere legale ne mai bucurăm în...
- Cele mai furate obiecte pe litoral. Doi turişti au încercat să plece acasă cu şezlongurile
Aerosolii prezintă multe beneficii, printre care: afecţiuni pulmonare - traheite, bronşite, bronşiolite, afecţiuni ORL - sinuzite, rinofaringite, laringite, amigdalite.
Aerosolii marini stimulează imunitatea şi tonifică aparatul respirator atât la adulţi, cât şi la copii. Cura heliomarină stimulează răspunsul organismului în faţa alergenilor, eliberând cortizol, hormonul care scade inflamaţiile mucoasei nazale şi bronşice.
Prin expunerea la aerosoli, mucoasele se regenerează, iar organismul păstrează un nivel crescut de cortizol pentru a lupta împotriva alergenilor din viaţa de zi cu zi. De asemenea, aerosolii ajută la fluidificarea secreţiilor bronşice şi nazale.
Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro aerosolii sunt de folos şi în procesul de armonizare a proceselor cerebrale, mintea devenind limpede, clara, organizată şi calmă. Totodată, aerosolii marini contribuie şi la buna activitate a aparatului respirator, de aceea, plimbarile pe malul mării efectuate dimineaţa sunt un real beneficiu pentru persoanele care suferă de astm.
Când se fac aerosolii la mare. La ce ore să mergi pe plajă
Terapia cu aerosoli marini se poate realiza în orice anotimp, indiferent de vremea de afară, dar de regulă se face dimineaţa devreme sau seara, dupa asfinţitul soarelui.
De regulă, este indicat ca o cură sa dureze minumum 10 zile, ideal fiind 20 de zile şi să aibă loc o data pe an.
O cură constă în plimbari de 30 de minute aproape de apa mării, mai ales în zone unde există diguri care permit spargerea valurilor, fiind repetată şi seara, la asfinţitul soarelui.
Este indicat să urmeze apoi un mic concediu la munte, unde organismul se calmează şi se fundamenteaza efectele favorabile obţinute la mare.
Cine nu poate face aerosoli
Aceste cure este bine să fie evitate de cei care suferă de cardiopatie ischemică, cancer, tuberculoză sau cei care au suferit un accident vascular cerebral.
Totodată, şi celor cu afecţiuni cardiovasculare le sunt contraindicate curele cu aerosoli, deoarece în cazul în care aceştia au ca indicaţie tratamentul cu anticoagulante şi sunt la mare, sau altfel spus sunt expuşi la soare, ei pot prezenta un risc mai crescut de accidente vasculare cerebrale.
Cum poţi face cura cu aerosoli fără a merge la mare
Există şi aerosoli artificiali, realizaţi cu ajutorul unor dispozitive speciale, dar şi aerosoli naturali, care se află în natură.
Aerosolii naturali sunt aerosoli de pădure şi aerosoli marini, iar cei marini conţin clorură de sodiu, iod, brom, magneziu, calciu.
Utilizarea aerosolilor artificiali se face în combinaţie cu diferite substanţe medicamentoase, care vor ajunge la nivelul căilor respiratorii.
Astfel, la recomandarea medicului specialist şi în funcţie de substanţa medicamentoasă indicată, beneficiul şi efectul terapeutic al aerosolilor poate fi: antibacterian, bronhodilatator, antiinflamator, vasoconstrictor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰