Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cătălin locuieşte în Londra, dar şi-a programat concendiul pentru a nu rata pelerinajul de la Mănăstirea Nicula: "Aici găsim o linişte sufletească"

A început cel mai mare pelerinaj din Ardeal. Zeci de mii de oameni sunt aşteptaţi, în aceste zile, la Mănăstirea Nicula. Dacă mulţi şi-au întins deja corturile pe pajistea de lângă lăcaşul de cult, pentru alţii anevoiosul drum al credinţei durează şi trei zile pe jos. 

de Alex Prunean

la 13.08.2024 , 17:47

Pentru câteva momente de linişte sau un loc cât mai aproape de altarul de vară, sute de credincioşi au venit la Nicula încă de azi-noapte. Cătălin locuieşte în Londra, dar şi-a programat concediul încât să nu rateze pelerinajul. "Aici găsim o linişte sufletească, împlinirea dorinţelor. O să întindem pe aici diferite paturi şi înnoptăm aici", a declarat Cătălin.

De cum ajung la mânăstire, credincioşii se pun la rând pentru a se închina la icoana Fecioarei Maria

Alexia a devenit pelerin la doar 7 ani. De atunci, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului o găseşte sus, în dealul mănăstirii. Adolescenta de 16 ani se va întoarce pe jos acasă, până în judeţul Bistriţa-Năsăud, deşi are de străbătut peste 60 de kilometri. "De fiecare data cand vin aici ma schimb foarte mult si imi da o stare foarte buna. Ascultam slujba, ne rugam, mergem la icoana, ne spovedim si vizitam manastirea. Ma rog pentru familie si sa fie bine", a declarat Alexia.

Vezi și

Tot pe jos vin, an de an, şi aceşti pelerini din judeţul Sălaj. Fac pe drum trei zile pentru a se jertfi în numele Maicii Domnului. "Anul asta fac 16 ani de mers pe jos la Nicula. E greu, caldurile sunt mari, dar multumim bunului Dumnezeu rezistam. Venim la Maica Domnului cu greutati, necazuri. Altii vin sa-i multumeasca", a declarat Şerban. Pe traseu, pelerinii găsesc adăpost în casele localnicilor care le oferă apă şi mâncare. Mâine, sute de credincioşi, în frunte cu un sobor de preoţi, vor pleca pe jos spre mănăstire 7 kilometri.

De cum ajung la manastire, credinciosii se pun la rand pentru a se inchina la icoana Fecioarei Maria. Despre aceasta icoana se spune ca in urma cu 355 de ani a lacrimat timp de 26 de zile si ca este facatoare de minuni. "Maine seara de la 18:00 va fi vecernia si de la 21:30 se va scoate icoana din biserica si de la 22:00 incepe Prohodul Maicii Domnului pana la 2 noaptea", a declarat părintele Pantelimon Mocanu. Dealurile din jurul lăcaşului de cult vor răsuna de cântece şi rugăciuni până joi, când pelerinajul ajunge la final.

Alex Prunean Like

Meseria aceasta de fapt e o vocație. Sau un microb. De fapt, ambele. Îmi aduc aminte că atunci când am intrat în “familia Antenei” eram cel mai tânăr corespondent.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Cătălin locuieşte în Londra, dar şi-a programat concendiul pentru a nu rata pelerinajul de la Mănăstirea Nicula: "Aici găsim o linişte sufletească"