Dezamăgiţi de învăţământul românesc, sute de părinţi decid să devină chiar ei profesorii propriilor copii
Sute de părinţi nemulţumiţi de sistemul de învăţământ românesc aleg să facă educaţie acasă. Părinţii se transformă în profesori, iar orarul este diferit de la o săptămână la alta. Cursurile sunt de cele mai multe ori online sau în aer liber.
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Încă trei români, confirmați morți în urma inundațiilor din Spania ridicând numărul total la 7. Alţi trei conaţionali sunt daţi dispăruţi
Sute de părinţi nemulţumiţi de sistemul de învăţământ românesc aleg să facă educaţie acasă. Părinţii se transformă în profesori, iar orarul este diferit de la o săptămână la alta. Cursurile sunt de cele mai multe ori online sau în aer liber.
Exact ce i se potriveşte fiecăruia dintre copii, spun părinţii. E un tablou perfect pentru cei din străinătate, dar care în România nu este reglementat în niciun fel de Ministerul Educaţiei.
Kamilla, Agnes, Klara, Csilla şi Bibor sunt cele cinci fete ale familiei Kasabian. În sala de clasă amenajată în casa din Crăeşti, judetul Cluj, fiecare are masa ei. Şi, la fel ca la şcoală, există o tablă. Dar asemănările se opresc aici.
"Avem o curriculă pe care o urmărim, pe an, eu împart pe săptămâni, ei sunt înscrişi la o forma de învăţământ din State. Acolo am fost intr-o comunitate mai mare de homeschooling", explică o mămică.
În Romania, mama lor, de profesie medic veterinar, le predă lecţii. Fetele nu primesc extemporale şi nici teme pentru acasă, la sfârşitul orelor. Şi totul este relaxant. Au timp sa-si dezvolte pasiunile.
Kamilla - cea mai mare dintre ele - este singura care a ieşit din sistemul homeschooling şi a aflat cum poate fi integrată în sistemul de învăţământ românesc. A mers la liceul de muzică din Cluj-Napoca cu diploma de absolvire emisă de şcoala din Statele Unite ale Americii. Liceul i-a mai cerut însa sa mai treaca prin cateva examene.
Kamilla: "M-am adaptat foarte uşor în programul de liceu de stat. Acum sunt în clasa XI-a. Instrumentul principal este viola, secundar pianul."
Deşi în state ca Austria, Danemarca, Finlanda, Franţa, Statele Unite sau Islanda homeschooling-ul este reglementat, în România suntem încă departe de aşa ceva:
Legea Educaţiei Naţionale spune că părintele este obligat să ia măsuri pentru şcolarizarea copilului în învăţământul obligatoriu. Dacă nu, poate fi sancţionat cu amendă de la 100 şi 1.000 de lei.
Si ca sa nu fie pedepsiti de lege, multi parinti isi inscriu copiii la scoli din strainatate. este si singura varianta in care ei ar putea sa revina in sistemul de invatamnt romanesc. Desigur, si daca trec examenele de echivalare.
În afară de lege, părinţii trebuie sa fie constienti şi de dezavantajele predării acasă, spun specialiştii:
Jeni Chiriac, psiholog: "Daca nu ii mijloceste copilului contexte sociale in care el sa interactioneze, sa se pozitioneze in raport cu copiii de varsta lui pot exista probleme de integrare, adaptare, comunicare."
Irene Oproescu face homeschooling cu cei doi copii de mai bine de cinci ani şi spune că avantajele sunt uriaşe.
Irene Oproescu: "Astronomie, fizica, am descoperit ca pot sa fac cu ei tur de muzee, sa ii duc sa absoarba in mod organic, fara sa toceasca din carti niste notiuni pe care sa le uite foarte repede."
Bogdan este pasionat de programare, iar Julia de dans si arta digitala.
Costurile şcolii de acasă depind cel mai mult de câte cursuri face copilul. Pot ajunge şi până la o mie de lei pe lună. Sau pot fi gratuite, dacă părinţii folosesc materiale de pe internet.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰