Video Secretul magiunului făcut în localitatea mureşeană Iara. Se spune că acum 700 de ani, localnicii au început să cultive primii pruni
Când vine vorba de magiun, oamenii din localitatea mureşeană Iara nu se încurcă. Legenda spune că încă de acum 700 de ani localnicii au început să cultive pruni, pentru că pământul nu era bun pentru altceva. Aşa că dulceaţa făcută din aceste fructe are tradiţie îndelungată. Dovadă stă şi festivalul dedicat magiunului, care se ţine aici an de an.
Pregătirea magiunului se face cu mare grijă în localitatea mureşeană Iara. Zona este vestită pentru plantaţiile de pruni, iar localnicii au o reputaţie de păstrat. Procesul de fabricaţie al slivoizului, aşa cum este cunoscut magiunul aici, necesită timp şi răbdare. După ce au fost spălate, prunele se pun la fiert în ceaun două ore, după care se strecoară şi se ţin la foc mic încă 12 ore.
Citește și: Dulceață de afine. Rețetă simplă și ușoară
''Sunt opărite foarte, foarte bine şi după aceea sunt pasate. Obţinem un magiun, un silvoiz foarte foarte gros.''
Borcanele cu slivoiz sunt fie depozitate în cămară, fie aduse la un festival conceput special pentru acest produs.
- Producătorii bănățeni au ieşit cu oferta toamnei la Festivalul Răchiei. De ce gustul băuturii este unic
- Proiecţii de lumini pe clădirea Parlamentului. Unele dintre cele mai mari artere ale Bucureştiului, destinate...
- Cea de-a 5-a ediţie Bucharest Short Film Festival îi aşteaptă pe cinefili cu 48 de filme, din 22 de ţări diferite
Agoston Palcău, preot: Primii oameni care au venit aici, de prin anii 1333 este pomenit satul acesta, au descoperit că pământul nu este aşa de fertil pentru cultura de grâu sau porumb. Prunii sunt cei care cel mai bine se acomodează şi cresc cel mai bine.
Zona este renumită pentru gustul magiunului
Aşa că reputaţia de zonă pomicolă trebuie păstrată. În ritm de muzică tradiţională, participanţii la festival au ocazia să guste şi să cumpere cele mai bune sortimente.
''Silvoiz?
Da.
Cât aţi cumpărat?
6 borcane.''
Magiunul este bogat în antioxidanţi, iar faptul că este făcut fără adaos de zahăr îl recomandă şi pentru cei care ţin la siluetă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰