Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Special! "Mens sana in corpore sano"! Sportul, rezolvarea tuturor problemelor

Românii s-au obişnuit să meargă la sală sau să facă mişcare prin parcuri, ceea ce nu poate decât să ne bucure, în condiţiile în care - la nivel european - ne situăm pe un deloc lăudabil loc trei la capitolul obezitate

de Redactia Observator

la 06.11.2014 , 20:34

Românii s-au obişnuit să meargă la sală sau să facă mişcare prin parcuri, ceea ce nu poate decât să ne bucure, în condiţiile în care - la nivel european - ne situăm pe un deloc lăudabil loc trei la capitolul obezitate

Cu toate acestea, femeile şi bărbaţii care fac în mod constant mişcare au motivaţii oarecum diferite. Lăsând la o parte criteriile estetice sau rezistenţa, sportul este cel mai puternic inamic al stresului.

Medicii sunt de acord cu această variantă. "În principal, se ştie că sportul determină determinarea de endorfine, eliberarea de endorfine în creier. Endorfinele sunt substanţe care au efect eutemizant, adică aduc la normal extremele emoţionale. Ca să vorbim în termeni aici", spune Stefan Costescu, medic generalist.

Vezi și

Explicaţia "neştiinţifică" sună cam aşa: endorfina mai este supranumită şi "hormonul fericirii". Iar atunci când facem sport, acest hormon începe să ne zburde prin tot corpul, ceea ce ne face să ne simţim excelent. Iar oamenii care fac mişcare cunosc acest lucru.

Pe lângă faptul că ne dă o stare de bine, practicarea sportului prezintă şi alte avantaje. "La nivelul tălpii pe care o stimulăm cel mai mult la fitness, la alergare, există nenumărate puncte de acrupesură , sau haideţi să le spunem zone, a căror stimulare are efect dovedit asupra bunei funcţionari a anumitor centri celebrali. Se mai stimulează foarte mult şi sistemul imunitar pentru că se pune în circulaţie foarte mult circulaţia sangvină şi drenajul limfatic. Şi putem spune aşa în mare, folosind un limbaj neacademic dar care descrie o situaţie reală, că se degajă foarte mult din tensiune psiho-emoţională acuulate de-a lungul zilei".

Aşadar poetul roman Juvenal a avut dreptate în urmă cu vreo 4.000 de ani, atunci când a spus nemuritoarele cuvinte: "Mens sana in corpore sano". Nu poţi avea o minte sănătoasă, dacă nu ai un corp sănătos.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Special! "Mens sana in corpore sano"! Sportul, rezolvarea tuturor problemelor