Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un grav accident de circulatie a avut loc in urma cu 30 de ani, in Moldova

48 de oameni au murit dupa ce un autobuz s-a rasturnat de pe un pod direct intr-o mlastina adanca de cativa metri. S-a intamplat tot intr-o zi de iunie, dar in urma cu 30 de ani, pe un drum ce leaga Suceava de Botosani

de Redactia Observator

la 30.06.2013 , 19:35

Autoritatile comuniste au secat imediat mlastina, au ingropat in graba mortii si, odata cu ei, amintirea celui mai cumplit accident ce a avut loc vreodata pe drumurile din Romania. Doar cele 48 de cruci din valea mortii mai vorbesc de tragedie. Supravietuitorii, insa, isi amintesc si acum clipele care i-au salvat din ghearele mortii.

E "valea mortii" sau "valea celor 48 de cruci". Pe 29 iunie 1980, intr-o zi de duminica, un autobuz cu 83 de suflete s-a rasturnat in mlastina, apoi s-a infipt in malul adanc de cinci metri. Doar 35 de oameni au mai scapat cu viata atunci. Cativa dintre ei le-au povestit colegilor de la emisiunea "Secvential", cosmarul prin care au trecut. "M-am prins de un scaun si eram mai tare si stiu sa inot si am iesit pe geam. Am baut apa cat nu am baut niciodata", a spus Dumitru Nechita. Pe fiul lui de cinci ani, insa, l-a inghitit apa. "Cand l-am scos, l-am scapat. Sandaua a ramans in mana , iar pe el l-a pierdut prin apa".

A fost cel mai cumplit accident pe care l-a vazut vreodata Romania. Era zi de sarbatoare, iar oamenii mergeau in vizita la rude. Drumul lor s-a oprit langa satul Hutani, la 17 kilometri de Botosani. "A fost prea incarcat, ca daca nu era prea incarcat si era malul. Avea timp si acolo e un pic de loc drept si a avut si putina viteza", a mai povestit supravietuitorul. "Am incercat sa trag si eu cat am putut de pe mal, circa vreo 16 insi am tras, apoi nu mai ieseau decat morti". Autoritatile comuniste au ingropat in graba mortii si au secat mlastina.

Vezi și

Tragedia din Muntenegru a rascolit adanc sufletele celor care, tot intr-o zi de iunie, si-au vazut moartea cu ochii, pe drumul spre Botosani.

La 30 de ani de la cumplitul accident, singurul martorul mut al dezastrului este "Valea celor 48 de cruci", iar singura masura luata de autoritati a fost o restrictie de viteza.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Un grav accident de circulatie a avut loc in urma cu 30 de ani, in Moldova