Video

Valul trei al pandemiei va lovi puternic România. Medicul Herman Berkovitz, pentru Observator: ”Tulpina britanică e şi mai gravă”

De Ema Schweninger.
Publicat: 28.01.2021, 19:42.
Actualizat: 28.01.2021, 20:06

Valul trei al infectării vine şi va lovi mai puternic decât până acum. Iar specialiștii spun că tulpina mutant care se răspândeşte cu repeziciune ne va duce din nou într-o situaţia critică. Medicii se aşteaptă ca până la sfârşitul lunii martie, spitalele să fie din nou arhipline iar în secţiile de Terapie Intensivă să nu se mai găsească paturi libere.

Scăderea cazurilor de infectare e îmbucurătoare, dar medicii cred că e doar liniştea dinaintea furtunii. În maximum două luni, am putea avea noi recorduri de îmbolnăviri, cauzate de varianta supercontagioasă din Marea Britanie.

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: ”Martie, sfârşit de martie probabil că va aduce o circulaţie intensă a tulpinii şi în România. În perioada asta, când e un pic mai linişte în spitale, trebuie să acordăm concediile de odihnă personalului”.

8 cazuri confirmate cu virusul mutant în România

În acest moment sunt doar 8 cazuri confirmate cu virusul mutant şi doar 3 dintre ele fac parte din acelaşi focar.

Despre restul, nu se ştie cum s-au îmbolnăvit. Faptul că au apărut în oraşe aflate la mare distanţă, de la Giurgiu la Suceava, ne duce la concluzia că există o largă răspândire comunitară. Şi cum toată Europa e în alertă maximă, e doar o chestiune de timp ca şi în România lucrurile să se înrăutăţească.

Cristian Oancea, managerul Spitalul Timişoara: ”Va urma un val 3 foarte dur. Noua tulpină are o agresivitate deosebită în modul de transmitere intracomunitar şi se pare că şi simptomatic va fi mai agresivă”

Virgil Musta, medic infecţionist: ”Nu ştiu unde mai putem interna aceşti pacienţi. Sistemul nostru de sănătate nu cred că ar face faţă acestei noi provocări. Alte ţări mai puternice decât România iau nişte măsuri foarte stricte: sunt în carantină, se pune problema blocării rutelor aeriene tocmai ca să nu poată circula tulpina”.

Pe 18 noiembrie 2020, România înregistra cel mai mare număr de noi cazuri într-o zi: 10.269.

De atunci, infectările au scăzut constant, dar spitalele au rămas aproape pline până acum. Dar totul se poate schimba de la o săptămână la alta.

Cătălin Apostolescu, director medical Institutul Matei Balş: ”Există o uşoară scădere a numărului de prezentări, o scădere care ne oferă un moment de respiro în aşa fel încât putem să facem procedurile de sterilizare şi de formolizare a saloanelor”

Dacă Germania se aşteaptă ca noua tulpină să devină dominantă până în luna martie, în Israel, varianta britanică este deja cel mai des întâlnită. În ultimele 2 săptămâni, 100.000 de oameni s-au pozitivat iar 70% dintre ei au mutaţia virusului. A explodat şi numărul pacienţilor în stare gravă şi critică.

Tulpina britanică, mai contagioasă și mai gravă

Herman Berkovitz, medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu, a explicat în exclusivitate pentru Observator cum s-a ajuns în această situaţie.

Herman Berkovitz: ”Tulpina britanică e şi mai gravă, face şi mai multe boli grave şi contaminarea se face foarte repede. Nu ca şi contaminarea cu tulpina obişnuită, după 15 minute. Chiar într-un minut poţi să te contaminezi. Noi avem tineri de 30 de ani în stare gravă în spitale, deja trebuie să ştim asta. Trebuie să ştie şi acei tineri care ziceau că virusul nu îi atacă, să aibă grijă”.

Singura veste bună este că vaccinurile celor de la Pfizer şi Moderna sunt, în urma primelor teste, la fel de eficiente şi împotriva tulpinii din Marea Britanie.

Vă invităm să răspundeţi la sondajul de pe site-ul nostru, observatornews.ro, la întrebarea: ”Credeţi că ne vom confrunta cu cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus?”

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului. Ucraina exclude orice ofensivă, Zelenski s-a dus pe linia frontului
1
Extern • pe 09.04 la 18:51

Conflictul din Donbas este pe punctul de a se transformat într-un război total între Ucraina şi Rusia. Kremlinul a trimis la frontieră cel mai mare număr de trupe din ultimii şapte ani. Moscova ameninţă Kievul că un război ar aduce începutul sfârşitului pentru statului ucrainean. Aliaţii au reacţionat, iar Statele Unite iau în considerarea trimiterea de nave de război în Marea Neagră în următoarele săptămâni pentru a demonstra susţinerea pentru Ucraina din partea NATO.