Medicul Virgil Musta, despre ivermectină ca tratament pentru COVID: "Eficiența maximă este în faza inițială a bolii"
Dr. Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a vorbit despre ivermectină, un medicament folosit cu precădere în uz veterinar, însă despre care unii medici susțin că ar fi eficient în tratamentul anti-Covid.

- Farmaciștii și medicii veterinari avertizează că administrarea ivermectinei de uz veterinar la oameni este contraindicată.
Specialistul a explicat cât de eficientă este substanța ivermectină în tratarea bolnavilor infectați cu virusul SARS-CoV-2 și dacă un tratament de acest fel s-ar putea aplica și bolnavilor din România.
"Noi nu avem experiență pentru că nu am folosit acest medicament. La nivel internațional sunt câteva studii care analizează efectul ivermectinei în diferite faze a bolii. Din câte știu eu, fiind un antiviral, eficiența lui maximă este în faza inițială a bolii, în prima săptămână și în formele ușoare, moderate. Nu știu dacă există eficiență și în formele critice.
Pe de altă parte, studiile care sunt în desfășurare sunt studii cu un număr nu foarte mare de pacienți astfel că atât OMS, cât și CDC au spus că ivermectina poate fi folosită, dar doar în studiile clinice, fără să intre în ghidurile terapeutice pentru infecția SARS-CoV-2.
Pe măsură ce studiile aduc noi dovezi de eficiență, atunci probabil că la un moment dat, dacă sunt eficiente, ar putea fi acceptate.
- Șapte persoane au murit în SUA, iar alte trei au rămas cu handicap, după tratamentul cu un medicament anti-Alzheimer
- Trend periculos pe TikTok: Copii de la vârste tot mai fragede folosesc creme anti-îmbătrânire şi cosmetice...
- România, pe primul loc în Europa la obezitate. Ce înseamnă această realitate și cum o putem schimba
- Din România, direct în biohacking-ul de top cu Dave Asprey: Senatul Științific al FDVDR lansează o provocare cu...
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
Pe moment nu sunt acceptate ca să fie folosite în ghidurile terapeutice ci doar în studii clinice, atât în Europa, cât și în Statele Unite", a declarat pentru DC News medicul Virgil Musta.
În ţara noastră nu există medicamentul de uz uman avizat, a precizat specialistul.
"La noi este avizat doar medicamentul de uz animal ceea ce nu intră în discuție să fie folosit nici măcar în studii clinice pe oameni. Trebuie mai întâi avizat, iar mai apoi folosit în studii clinice", a mai spus Virgil Musta.
Ministerul Sănătăţii: Ivermectina nu e un medicament care să dovedească eficiența în tratarea COVID
Vlad Voiculescu a anunțat, miercuri, că a cerut o opinie de la Agenția Națională a Medicamentului cu privire la ivermectină.
Ministrul Sănătății a fost întrebat, la o conferință de presă pe tema vaccinării în România, dacă ia în calcul ca, la nivelul ministerului să fie demarate studii cu privire la eficiența medicamentului.
”Am cerut o opinie de la Agenția Națională a Medicamentului”, a spus Vlad Voiculescu.
Ulterior, secretarul de stat Andreea Moldovan a explicat că Ivermectina este un medicament cu efect anti-parazitar, folosit atât în uz uman, cât mai ales în uz veterinar.
Pentru oameni, el se folosește sub formă de creme recomandate, de exemplu, în tratamentul pentru acneea rozacee.
”Nu e un medicament care să dovedească eficiența în tratamentul Covid. Studiile sunt inconsistente din punct de vedere științific și considerăm că e un risc de a folosi astfel de medicamente care nu au fost testate”, a mai spus secretarul de stat în MS, Andreea Moldovan.
O cutie cu Ivermectină costă 30 de lei
În multe locuri din ţară, Ivermectina nu se mai găseşte. Oamenii au aflat că în alte state, precum Statele Unite ale Americii, Macedonia sau Bulgaria, se foloseşte în tratarea COVID19, aşa că au dat buzna şi au cumpărat tot ce era pe stoc.
Pe uşa fiecărei farmacii veterinare apare acum un afiş prin care clienţii sunt informaţi că ivermectina se vinde doar pe bază de reţetă de la medicul veterinar.
Farmaciștii și medicii veterinari avertizează că administrarea medicamentului de uz veterinar la oameni este contraindicată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰