Antena Meniu Search
x

Video Expert în sănătate publică, despre noua tulpină prezentă și în România: Înlocuieşte în populaţie tulpinile celelalte. E mai competitivă

Nouă persoane infectate din cele zece trecute pe lista contactelor directe. Este rezultatul anchetei epidemiologice în cazul unuia dintre bucureştenii confirmaţi cu noua tulpină, mult mai contagioasă a coronavirusului. Pacientul lucrează la o şcoală din Capitală. Dintre cei cărora le-a transmis virusul, trei îi sunt colegi la unitatea de învăţământ. Între timp, din Marea Britanie vin veşti îngrijorătoare. Coronavirusul mutant ar fi nu doar mai contagios, dar provoacă şi mai multe decese.

de Redactia Observator

la 24.01.2021, 08:57

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Vestea a venit seara trecută, după ancheta epidemiologică efectuată în cazul uneia dintre cele două persoane din Bucureşti la care s-a depistat varianta mutantă a coronavirusului. Zece persoane au fost luate în evidenţa DSP drept contacţi direcţi. Nouă dintre ele au fost infectate. O dovadă în plus despre cât de contagios este virusul cu noua tulpină. 

Răzvan Cherecheş, expert sănătate publică: Noua tulpină înlocuieşte în populaţie tulpinile celelalte. E mai competitivă. Dacă o persoană infecta trei şi fiecare infectau trei la rândului lor, în următorul val aveam trei, care infectau câte trei, aveam nouă. Dacă o persoană infectează cinci şi fiecare câte cinci, avem 20 faţă de 12 înainte. Creşterea este masivă. 

Pacientul este angajat al unei şcoli din Bucureşti. A fost confirmat pe 14 ianuarie. Pe 18 ianuarie, alţi trei colegi din unitatea de învăţământ primeau un test pozitiv. Ulterior, cei patru au mai transmis virusul altor cinci persoane din cercurile lor apropiate. Niciuna dintre persoanele confirmate nu a călătorit în Marea Britanie, unde a apărut tulpina nouă. Ceea ce înseamnă că nu ştim cine este pacientul zero. 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Avem inclusiv o transmitere comunitară. Dacă vor fi mai multe infectări, de aici se vor selecta şi formele severe la persoanele vulnerabile şi, bineînţeles, matematic vorbind, vor fi mai multe persoane care vor avea complicaţii. 

Câţi români sunt purtători ai virusului mutant rămâne o necunoscută. 

Testele antigen nu pot să deosebească noua tulpină, mult mai contagioasă, de cea veche, cea clasică. Un test rapid nu face decât să evidenţieze infecţia, dacă este prezenta la un pacient. E obligatoriu ca testele rapide sa fie dublate de teste pcr, doar acolo ies în evidentă particularităţi ale acestei tulpini. 

Între timp, din Marea Britanie vin veşti şi mai rele. 

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: Acum au apărut dovezi conform cărora noua variantă, cea care a fost identificată prima oară în Londra şi în sud-est, ar putea fi asociată cu o rată mai mare de mortalitate. 

Mai exact, noua tulpină duce la o rată a mortalităţii cu 30% mai mare decât forma deja cunoscută. Astfel, la 1000 de pacienţi infectaţi, peste 20 ajung la Terapie Intensivă. Dintre aceştia, 13 pierd lupta cu boala. Vestea bună este că vaccinurile anticovid deja aprobate sunt eficiente şi împotriva noii tulpini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Expert în sănătate publică, despre noua tulpină prezentă și în România: Înlocuieşte în populaţie tulpinile celelalte. E mai competitivă