Antena Meniu Search
x

Video Noua tulpină a coronavirusului închide lumea. Comisia Europeană le cere țărilor să nu renunţe la restricţii

Varianta cu 70% mai contagioasă a coronavirusului pune în alertă intreaga lume. Comisia Europeană le-a cerut azi statelor membre să nu renunţe la restricţii, ba chiar să le înăsprească acolo unde virusul face ravagii. Germania se aşteaptă ca tulpina britanică să fie în curând dominantă. Cea mai dură măsură a luat o până acum Israelul, care de mâine se izolează de lume.

de Redactia Observator

la 25.01.2021, 20:30

Vezi și
  • Comisia Europeană le recomandă statelor membre să facă mai mult pentru a se proteja de noile tulpini.
  • În ceea ce priveşte călătoriile, mesajul este clar: nu călătoriţi decât dacă trebuie neapărat să o faceţi.

Epidemiologii sunt de părere că ritmul cu care se răspândeşte noua variantă a virusului echivalează cu debutul unei noi pandemii. Aşa că propun ca regulile prin care ne putem apăra trebuie schimbate şi ele.

Jean-François Delfraissy, consilierul ştiinţific al Guvernului Franţei: ”Suntem în faţa unui virus diabolic şi mult mai inteligent decât ne putem închipui. Virusul suferă mutaţii în permanenţă”.

Un număr mai mare de oameni infectaţi duce, inevitabil, la mai mulţi pacienţi la terapie intensivă şi mai mulţi morţi. De aceea, Comisia Europeană le recomandă statelor membre să facă mai mult pentru a se proteja de noile tulpini. Printre măsuri sugerate - teste PCR înainte de plecare dintr-o ţară şi carantină de două săptămâni pentru cei care vin din zonele unde infecţiile sunt de necontrolat. 

Călătoriile în străinătate, doar dacă sunt necesare

În ceea ce priveşte călătoriile, mesajul este clar: nu călătoriţi decât dacă trebuie neapărat să o faceţi.

Ylva Johansson, comisar european pentru Afaceri Interne: ”Toate călătoriile neesenţiale, mai ales spre şi dinspre zonele cu risc ridicat, să fie descurajate ferm până la îmbunătăţirea situaţiei epidemiologice”.

Un sfat pe care Franţa şi Germania l-au anticipat deja. Tuturor persoanelor de peste 11 ani care ajung în Hexagon cu avionul sau pe cale maritimă li se recomandă izolare pentru o săptămână, chiar dacă au un test negativ. 

O dovadă că nu sunt infectaţi li se cere şi celor care vor să intre în Germania şi vin din 30 de țări cu rate deosebit de ridicate de îmbolnăvire sau în care există variante considerate mai periculoase ale coronavirusului.

Johannes Danckert, director clinică Germania: ”Adevărul este că această nouă mutaţie este cu siguranţă mult mai infecţioasă şi simţim asta pe pielea noastră”.

Dacă până acum Bulgaria a fost printre cele mai relaxate ţări europene în privinţa restricţiilor impuse, noile tulpini sună alarma şi la Sofia. Vecinii de la sud de Dunăre introduc teste PCR pentru toate intrările în ţară.

Israelul se izolează complet, de teama noii tulpini 

De departe cea mai dură măsură a fost luată de Israel. Ţara care a vaccinat cei mai mulţi oameni până acum nu e dispusă să îşi asume niciun risc aşa că se izolează de lume. Niciun avion de pasageri nu mai decolează şi nu mai aterizează pe aeroporturile din ţară din această noapte până la sfârşitul lunii.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Ne închidem ermetic spaţiul aerian, cu mici excepţii, pentru a preveni intrarea în ţară a mutaţiilor virusului şi pentru a ne asigura că progresăm rapid cu campania de vaccinare”.

Vaccinul anti-Covid, mai slab în fața mutațiilor

Singura armă împotriva coronavirusului, vaccinul - îşi pierde şi el din forţă în faţa noilor mutaţii şi s-ar putea dovedi mai puţin eficient, în proporţie de aproximativ 60%.

Anthony Fauci, epidemiologul şef al SUA: ”Probabil, ceea ce vom vedea, mai mult în ceea ce priveşte varianta din Africa de Sud, decât în ce priveşte Marea Britnaie, este o scădere a anticorpilor generaţi. Asta nu înseamnă că vaccinurile nu vor fi eficiente”.

Cei de la Moderna şi Astra Zeneca dau asigurari însă că serurile dezvoltate de ei sunt eficiente şi în faţa noilor tulpini. 

Până vor fi însă vaccinaţi mai mulţi dintre noi, restricţii de călătorie anunţă şi noua administraţie de la Washington, care reimpune interdicţii de intrare pe pământ american pentru Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Africa de Sud.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Noua tulpină a coronavirusului închide lumea. Comisia Europeană le cere țărilor să nu renunţe la restricţii