Antena Meniu Search
x

Video Artemis a ajuns la Lună. Specialiștii de la NASA declară că misiunea a "depășit așteptările" inițiale

Misiunea Artemis a NASA a ajuns pe orbita lunară la cinci zile de la lansare. Capsula Orion a trecut la 130 km deasupra suprafeței lunare şi a început să facă manevre circulare în jurul satelitului natural al Pământului.  Vehiculul a pierdut contactul cu specialiştii din Houston timp de 34 de minute, în perioada în care s-a aflat pe partea îndepărtată a Lunii. La revenirea semnalului, a trimis înapoi o imagine a Pământului. NASA afirmă că, până în prezent, misiunea a "depășit așteptările" de la lansarea de săptămâna trecută. 

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 22.11.2022, 08:51

Vezi și

După revenirea semnalului, Orion a trimis către Terra o fotografie a Pământului. Specialiştii de la NASA spun că pentru moment misiunea "a depăşit aşteptările" după lansarea sa de săptămâna trecută. Capsula a fotografiat luni zonele în care au asolizat misiunile Apollo 11, 12 şi 14, în timp ce zbura la mică distanţă de scoarţa satelitului natural al Pământului.

Misiunea Artemis 1 a început miercuri odată cu lansarea de la Kennedy Space Center din Florida a celei mai puternice rachete construite vreodată de NASA. Aceasta, denumită SLS, a plasat capsula Orion pe o traiectorie ce o ducea spre Lună. Capsula a trimis deja către Terra mai multe "selfie"-uri în timpul călătoriei sale spaţiale.

O misiune fără echipaj uman

Deoarece misiunea Artemis 1 este un zbor de testare, niciun astronaut nu se află de această dată în interiorul capsulei - în schimb, trei manechine acoperite cu mii de senzori fac această călătorie. Dacă misiunea Artemis 1 va avea succes, astronauţii de la NASA vor putea să se îmbarce în viitoarele misiuni trimise spre Lună - prima dintre ele, Artemis 2, va zbura în jurul Lunii, iar următoarea, Artemis 3, va trimite un echipaj de astronauţi - inclusiv prima femeie şi prima persoană de culoare - pe suprafaţa Lunii.

Pe acelaşi subiect

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) monitorizează la rândul ei cu mare atenţie zborul capsulei Orion. ESA a construit modulul de serviciu al capsulei Orion, care asigură puterea şi propulsia necesare pentru o astfel de călătorie în spaţiu.

ESA are şi ea un "pasager" la bord: manechinul Shaun the Sheep, realizat după un îndrăgit personaj britanic de desene animate. El este aşezat pe un scaun, fixat de acesta cu ajutorul unor curele cu rol de protecţie. În schimb, mascota trimisă de NASA, Snoopy, pluteşte liberă în cabina destinată echipajului.

După survolul realizat luni, capsula Orion se va îndepărta de scoarţa selenară şi va începe să se plaseze pe o orbită mai înaltă în jurul Lunii. Pe 26 noiembrie, ea va doborî recordul de distanţă stabilit de misiunea Apollo 13, când va ajunge la o distanţă de 400.171 de kilometri de Terra. Două zile mai târziu, pe 28 noiembrie, capsula Orion se va afla la peste 430.000 de kilometri de planeta noastră, devenind cel mai îndepărtat vehicul construit de oameni care a zburat vreodată în spaţiu.

După aceea, Orion îşi va începe călătoria de întoarcere, apropiindu-se din nou de Lună şi, apoi, de Pământ, urmând să amerizeze în Oceanul Pacific pe 11 decembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Permisul auto, valabil 15 ani în loc de 10. Sunteţi de acord cu proiectul?

Observator » Stiinta » Artemis a ajuns la Lună. Specialiștii de la NASA declară că misiunea a "depășit așteptările" inițiale