Antena Meniu Search
x

Video Românii implicaţi în lansarea super-rachetei Artemis I spre Lună. Ramona şi Dragoş, poveşti din culisele proiectului NASA

Omenirea a plecat azi, din nou, în cucerirea Lunii. Artemis I, cea mai puternică rachetă construită vreodată a fost lansată cu succes în această dimineaţă, spre satelitul natural al Pământului. Naveta spaţială, care va face cel mai lung zbor fără oprire, în spaţiu, va permite oamenilor să se întoarcă pe Lună după mai bine de 50 de ani. La acest proiect au participat şi români. 

de Redactia Observator

la 16.11.2022, 21:03

Vezi și

După două luni de amânări şi cinci încercări eşuate din cauza condiţiilor meteo, super racheta Artemis 1 a decolat spre Lună. "Este începutul unei noi ere. Este începutul avansării tehnologice pe baza tuturor lecțiilor învăţate de la misiunile Apollo", a adeclarat Christina Koch, astronaut NASA. 

NASA a lansat mega-racheta lunară Artemis

Călătoria în Spaţiu va dura trei săptămâni. Este un zbor test. "Sunt 380.000 de kilometri între Pământ şi Lună, dar racheta va parcurge mult mai mult de atât. Nu aselenizează, zboară la 100 de kilometri deasupra Lunii şi după un timp se îndepărtează de satelitul natural al Pământului la peste 65.000 de kilometri distanţă", arată Sonia Simionov

În capsula Orion, echipajul este format doar din manechine. Sub conducerea căpitanului Moonikin Campos se află Helga şi Zohra. Toate cele trei manechine au misiunea de a analiza condiţiile din spaţiu pentru viitorul echipaj, format din oameni. 

Pe acelaşi subiect

Românii implicaţi în proiect

"În spaţiu, nivelul radiaţiilor este mult mai mare decât cel de pe Pământ, în special în cadrul călătoriilor spre Lună şi înapoi", explică Ramona Gaza, fizician la Centrul Spaţial Johnson. Ramona Gaza este unul dintre românii care a participat la Misiunea Artemis. Ea lucrează pentru NASA încă din 2005 şi se ocupă de studiile şi echipamentele privind radiaţiile din spaţiu, o parte vitală a proiectului. Iar pentru că NASA îşi propune să ducă prima femeie pe Lună, Ramona este cea care a venit cu ideea unor manechine pentru a analiza dacă radiaţiile din Spaţiu sunt periculoase pentru viitorul echipaj feminin.  

"Pentru Misiunile Artemis, noi am furnizat 3.000 de detectoare pasive, dar şi active, de radiaţii, în vederea cercetării viitoare", spune Ramona Gaza, fizician la Centrul Spaţial Johnson.

Dragoş Alexandru Păun este inginer în cadrul Ariane Group şi a lucrat la numeroase misiuni pentru Staţia Spaţială Internaţională. În cadrul misiunii Artemis, Dragoş Păun a lucrat la dezvoltarea motoarelor auxiliare, motoare fără de care racheta nu ar putea decola. În acest moment Dragoş Păun îşi concentrează atenţia asupra proiectelor de perfecţionare a logisticii spaţiale din jurul Lunii şi spre Marte. 

"Am fost responsabil de mai multe aspecte tehnice, de la dezvoltarea unor structuri, de exemplu, până la managementul tehnic al unor echipamente majore, cele mai importante fiind pentru mine cele 8 motoare auxiliare", povesteşte Dragoş Alexandru Păun, inginer Agenţia Spaţială.

Misiunea Artemis este cea mai aşteptată din ultimii ani si numai lansarea a costat peste 4 miliarde de dolari. După această primă misiune, Artemis 2 şi 3 vor transporta astronauţi pe Lună. Acelaşi tip de rachetă ar putea fi folosit pentru misiunile pe Marte, programate după anul 2030.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Românii implicaţi în lansarea super-rachetei Artemis I spre Lună. Ramona şi Dragoş, poveşti din culisele proiectului NASA