Antena Meniu Search
x
LIVE

Lyridele, ploaia de stele căzătoare, atinge punctul maxim pe data de 21 aprilie 2022

Aproape de sfârșitul lunii aprilie ne pregătim pentru un spectaculos fenomen astronomic, vizibil şi în România. Lyridele, ploaia de stele căzătoare, va putea fi observată cel mai bine în nopţile din perioada 14 și 30 aprilie 2022. Fenomenul va atinge punctul maxim în noaptea de joi, 21 aprilie, până la primele ore ale zilei de vineri, 22 aprilie. 

De Redactia Observator la 19.04.2022, 15:28
Lyridele ating punctul maxim în următoarele nopţi
Lyridele ating punctul maxim în următoarele nopţi - Shutterstock

În luna aprilie, pasionații de astronomie au motive întemeiate să privească cerul. Aceștia se vor putea bucura de una dintre cele mai impresionante ploi de meteoriți și de o eclipsă parțială de soare. 

Planeta noastră trece printr-o zonă pe unde a trecut cometa C/1861 G1 (Thatcher), iar praful din coada ei va arde în atmosferă. Acest curent de meteori este unul dintre cele mai vechi observate, primele observații fiind făcute de chinezi acum 2600 de ani (în anul 687 î.e.n.).

În anii trecuți, Lyridele au produs până la 100 de meteori pe oră, însă experții nu se așteaptă la un asemenea nivel de spectacol astronomic  și în 2022. Potrivit Organizației Internaționale de Meteori (IMO) vor fi între 10 și 20 de meteori pe oră, dar unii dintre ei ar putea fi foarte „ostentativi” şi asta pentru că meteoriții lăsă o dâră de gaz ionizat care strălucește. 

Acești meteoriți se deplasează extrem de repede, chiar și cu 50 de kilometri pe secundă, în comparație cu atmosfera relativ calmă. Ei cad atât de repede încât aerul din fața lor nu se poate îndepărta suficient de repede, dar în schimb se încălzește. Acest lucru face ca suprafața meteoritului să atingă temperaturi de până la 1.600°C, strălucind puternic, ceea ce este vizibil ca un fascicul de lumină de scurtă durată pe cer.

Pe acelaşi subiect

Nu sunt necesare instrumente special concepute

Stelelele căzătoare sunt vizibile cu ochiul liber şi nu sunt necesare instrumente special concepute. Pentru a putea vedea meteorii trebuie doar să priviți înspre cer, cândva între miezul nopții și răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviți într-o direcție anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcție.

Totuşi, astronomii sugerează ca observaţiile să fie făcute din afara oraşelor mari sau de la periferia acestora pentru ca iluminatul public să nu creeze dificultăţi de observare.

Ce creează Lyridele

Lyridele sunt mici bucăți din cometa Thatcher, o cometă de lungă durată care orbitează Soarele o dată la aproximativ 415 ani. Bucăți de resturi rămase în urma cometei apar totuși în fiecare an. Cel mai recent periheliu al cometei Thatcher sau cea mai apropiată apropiere de soare a avut loc în 1861, dar nu va reveni decât în anul 2276.

Averse de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o urmă de firimituri de cometă. De aceea, se întâmplă în aceeași perioadă în fiecare an și par să provină din anumite puncte de pe cer. Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite în mod obișnuit „stele căzătoare”.

Lyridele este unul dintre cele mai vechi fenomene astronomice, cu observaţii făcute pentru prima dată în 687 î.Hr.

Numite după constelația Lyra, Lyridele sunt printre cele mai vechi ploi de meteori. În textele învățaților din China, primele evenimente de acest gen au apărut acum peste 2.500 de ani. Lumina strălucitoare a meteorilor este creată de rămășițele cometei Thather. Aceasta are nevoie de 415 ani pentru a orbita în jurul Soarelui și va putea fi din nou vizibilă de pe Pământ în 2276.

Lyridele aduc schimbări pentru zodii

Lyridele aduc schimbări pentru zodii începând din 15 aprilie și atingând punctul maxim pe 23-24 aprilie. Nativii pot iniția noi relații, pot profita de oportunități și se pot debarasa de sentimente care nu le mai servesc scopului final. Astfel, fiecare aspect din această perioadă este important în viața zodiilor, dat fiind faptul că le influențează viitorul.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiinta » Lyridele, ploaia de stele căzătoare, atinge punctul maxim pe data de 21 aprilie 2022