Antena Meniu Search
x

Prima imagine a găurii negre din mijlocul galaxiei noastre

Cercetătorii grupului Event Horizon Telescop au anunțat că au reușit să realizeze prima fotografie a găurii negre supermasive din mijlocul Căii Lactee, Sagittarius A*. Această veste vine la trei ani după prima lor reușită, prima imagine a unei găuri negre, notează Reuters.

de Adrian Popovici

la 12.05.2022, 18:34

Gaura neagră Sagittarius A* se află în mijlocul galaxiei noastre, Calea Lactee
Gaura neagră Sagittarius A* - Event Horizon Telescop

Imaginea a fost prezentată publicului într-o conferință de presă de către Feryal Özel, expertă în astronomie a Universității Arizona (SUA). Ea a explicat că gaura neagră supermasivă din mijlocul galaxiei noastre prezintă ”un inel strălucitor roșu, galben și alb care înconjoară un centru mai întunecat”.

Lumina care iese din gazul fierbinte care se învârte în jurul găurii negre ne apare ca un inel luminos. Lumina care este prea aproape de gaura neagră - suficient de aproape pentru a fi înghițită de ea - în cele din urmă  traversează orizontul și lasă în urmă doar un gol întunecat în centru, a mai adăugat Feryal Özel.

Aceasta a mai adăugat că spre deosebire de gaura neagră Messier 87, Sagittarius A* este mai puțin agresivă. Trebuie subliniat faptul că apropierea de sistemul nostru solar a făcut ca fotografierea acesteia să fie mult mai complicată.

Un gigant adormit în mijlocul Căii Lactee

Pe acelaşi subiect

Calea Lactee este o galaxie spirală care conține cel puțin 100 miliarde de stele. Privită de sus sau de jos, seamănă cu o roată, cu sistemul nostru solar fiind situat pe unul dintre brațele spiralate din jurul găurii negre Sagittarius A*.

Michael Johnson, astronom al Centrului Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică a atras atenția asupra faptului că, luând în calcul dimensiunile găurii negre din mijlocul galaxiei noastre, aceasta consumă foarte puțină materie.

Diametrul găurii negre Sagittarius A este de aproximativ 17 de ori mai mare decât cel al Soarelui, ceea ce înseamnă că ar putea ocupa orbita planetei Mercur. În schimb, diametrul lui M87, prima gaură neagră fotografiată, ar cuprinde întreg spațiul ocupat de sistemul nostru solar.

În ciuda dimensiunilor diferite, Sagittarius A* fiind de o mie de ori mai mic în comparație cu Messier 87, această gaură neagră ar trebuie să pară un pic mai mare pe cerul nopții, deoarece se află în centrul galaxiei și se află la o distanță mult mai mică.

Cu toate acestea, dimensiunea fizică mai mică a Sagittarius A* înseamnă, de asemenea, că totul se schimbă de aproximativ o mie de ori mai repede pentru SGR A* decât pentru Messier 87. De asemenea, trebuie să privim prin discul propriei noastre galaxii pentru a vedea gaura neagră, a explicat Lindy Blackburn, cercetător al Centrului Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiinta » Prima imagine a găurii negre din mijlocul galaxiei noastre