Antena Meniu Search
x

Munca de acasă, pusă în pericol de hackeri

Românii obligaţi de epidemie să lucreze de acasă se lovesc de primele probleme. Pentru că au descărcat aplicaţii necesare pentru muncă de pe site-uri nesigure, computerele lor au devenit o ţintă pentru hackeri.

de Redactia Observator

la 28.04.2020, 11:59

Vezi și
  • Pandemia a lăsat mulți români fără slujbe.
  • Aplicațiile folosite sunt și cele mai atacate de hakeri.

În aceste condiţii au apărut şi primele cursuri pentru munca online. Companiile care se ocupă de ele percep taxe piperate, dar promit diplome de IT-işti pentru cursanţi, la final.

Pandemia a lăsat mulți români fără slujbe. În schimb, industria IT înflorește. Calificarea în meseria care îţi permite să lucrezi de acasă nu este, totuşi, ieftină. Un curs online costă 5.000 de euro. La final, însă, absolvenţii au asigurat un loc de muncă.

O precauţie necesară, în condiţiile în care softurile descărcate gratuit sau de pe site-uri nesigure, pot afecta computerele. Aplicațiile folosite acum cel mai mult, cele pentru videoconferinţe, sunt și cele mai atacate de hakeri.

De la începutul pandemiei și până acum, aproape un milion de români au descărcat cea mai folosită aplicație folosită la munca de acasă. Dintre ei, peste 100.000 au făcut descărcarea de pe site-uri neautorizate.

De aici apar și probleme în securizarea datelor companiei și ale angajatului. Munca de acasă vine şi cu alte pericole.

Liviu Arsene, specialist în securitate cibernetică: Să folosească dispozitivul respectiv doar în scopuri de muncă, deci să nu-l împărtăşească cu alţi membri ai familiei, spre exemplu copiii, deoarece aceştia sunt mai predispuşi să instaleze aplicaţii sau să dea click pe linkuri diverse. 

Companiile sunt cele care trebuie să le pună la dispoziție angajaților soluții antivirus, însă prețul pentru protecție este extrem de mare.

Cristian Herghelegiu, manager companie de tehnologie: Avem clienți care trebuie să lucreze cu câteva mii de angajați de acasă. În acest caz infrastructura necesară să suporte aceste eforturi este semnificativ mai mare și atunci vorbim de mai multe mii de euro. În funcție de scară, pot să ajungă și la câteva zeci de mii de euro. 

Astfel de soluții pot fi cumpărate direct online.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Tehnologie » Munca de acasă, pusă în pericol de hackeri