Antena Meniu Search
x

Video Whatsapp, în cădere liberă în urma unui scandal privind datele utilizatorilor

Una dintre cele mai cunoscute aplicaţii de mesagerie e în cădere liberă. Whatsapp a anunţat că va trimite informaţiile utilizatorilor şi către Facebook. Specialiştii spun că datele colectate sunt folosite pentru anunturi personalizate de publicitate pe reţeaua de socializare.

de Bogdan Chiritescu

la 15.01.2021, 20:44

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

La începutul anului, platforma i-a anunţat pe utilizatori că vine cu schimbări majore. Pe servere vor fi memorate date precum timpul, frecvența și durata activităților și interacțiunilor celor care folosesc serviciul de mesagerie.

Toate acestea vor fi transmise de Facebook unor companii, care vor putea să dezvolte reclame personalizate pentru utilizatori. 

Bogdan Botezatu, expert IT: Acest model de afaceri este frecvent întâlnit pe internet. Bătălia se dă între concernele şi conglomeratele tech care au cele mai multe informaţii despre utilizator.

Există o bătălie pentru agregarea de informaţii, pentru obţinerea în mod legal a cât mai multor date. 

Pe pagina sa de Facebook, Whatsapp a anunţat că această schimbare nu îi va afecta pe cei care folosesc aplicaţia. Printre altele, compania dă asigurări că nu va şti locul în care se află utilizatorul. Pe site, însă, la secţiunea politicii de confidenţialitate, Whatsapp spune contrariul: vom folosi informaţii despre localizare pentru diagnostic şi eventualele probleme de funcţionare. 

Aceste informaţii contradictorii au făcut ca milioane de oameni să nu mai aibă încredere în Whatsapp. În primele zile ale anului, miliardarul Elon Musk a îndemnat la folosirea aplicaţiei de mesagerie Signal. 

Utilizatorii s-au grăbit să descarce noua aplicaţie, iar cei care deţin platforma au fost nevoiţi să aducă servere suplimentare ca să menţină reţeaua funcţională. 

Brian Acton, CEO Signal: Facebook încearcă să evite norme specifice privind informaţiile private şi monetizarea. Asta îmi displace cel mai mult. Cu Signal, oamenii trebuie doar să descarce aplicaţia. Politica privind siguranţa informaţiilor private este uşor de înţeles şi totul este foarte direct. Nu trebuie să te gândeşti de două ori la modul în care sunt folosite informaţiile tale. Cu Signal nu există neclarităţi în legătură cu modul în care sunt folosite informaţiile. Sunt deţinute de tine, nu avem acces la ele.

Telegram, Threema, Riot punct IM şi Wire sunt alte aplicaţii similare care câştigă popularitate. Toate spun că oferă confidenţialitate şi criptează conversaţiile. Cine nu va fi de acord cu noii termeni şi condiţii nu va mai putea folosi Whatsapp, de la data de 8 februarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Tehnologie » Whatsapp, în cădere liberă în urma unui scandal privind datele utilizatorilor