Antena Meniu Search
x

Secretarul general al ONU, mesaj tranșant la reuniunea pentru climă: "Omenirea are de ales: cooperează sau piere"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că toate ţările trebuie să aleagă: ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică, transmite Reuters de la reuniunea pentru climă COP27 din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, notează Agerpres.

de Redactia Observator

la 07.11.2022, 14:59

Antonio Guterres, secretarul general al ONU
Secretarul general al ONU a tras un semnal de alarmă asupra unei viitoare catastrofe climatice. - Profimedia

Prin discursul său, Guterres a dorit să transmită o urgenţă înaintea celor două săptămâni de dezbateri privind modalităţile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climei, cu toate că guvernele sunt preocupate mai ales de războiul din Ucraina, de inflaţia în creştere şi de criza energetică.

"Omenirea are de ales: cooperează sau piere", a spus secretarul general. După el urmau la cuvânt lideri ai mai multor ţări, din Regatul Unit până în Arabia Saudită.

Guterres a cerut un pact între statele cele mai bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibilii fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor, în timp ce unele efecte ale încălzirii globale s-au produs deja.

"Cele mai mari economii - Statele Unite şi China - au o răspundere deosebită de a se alătura eforturilor pentru a transforma acest pact în realitate", a spus el, făcând apel la renunţarea treptată la cărbune în întreaga lume până în 2040, iar în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) până în 2030.

Pe acelaşi subiect

Progresele făcute până acum, insuficiente

Conferinţa Părţilor la Convenţia Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (Conference of Parties, COP) din Egipt este a 27-a, însă progresele au fost până acum insuficiente pentru salvarea planetei de la încălzirea excesivă, a susţinut Guterres. "Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească. Temperaturile globale continuă să crească. Iar planeta noastră se apropie rapid de puncte de inflexiune care vor face ireversibil haosul climatic. Suntem pe o autostradă către iadul climatic, cu piciorul pe accelerator", a insistat secretarul general.

Semnatarii acordului climatic de la Paris, din 2015, au promis că vor atinge obiectivul pe termen lung de limitare a creşterii temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile din era preindustrială. Potrivit lui Guterres, obiectivul respectiv mai poate fi atins doar dacă se ajunge până în 2050 la emisii globale nete de valoare nulă.

"Ori un Pact pentru Solidaritate Climatică, ori un Pact pentru Sinucidere Colectivă", a fost concluzia celui mai înalt reprezentant al ONU. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Secretarul general al ONU, mesaj tranșant la reuniunea pentru climă: "Omenirea are de ales: cooperează sau piere"