Antena Meniu Search
x

Anul 2022 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată în Europa. Specialiștii Copernicus vorbesc despre dezastre naturale fără precedent

Europa a avut parte în 2022 de al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată. Anul trecut s-a înregistrat o cascadă de dezastre naturale fără precedent. Ultimii 8 ani au fost cei mai călduroși din istorie, în ciuda influenței fenomenului meteorologic La Nina din ultimii 3 ani.

de Redactia Observator

la 10.01.2023, 15:07

Europa a înregistrat cea mai călduroasă vară în 2022
Anul 2022 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată în Europa. Specialiștii Copernicus vorbesc despre dezastre naturale fără precedent - Profimedia

Anunțul a fost făcut marți de serviciul de monitorizare a climei din UE. Temperaturile medii înregistrate în 2022 - an care a cunoscut o cascadă de dezastre naturale fără precedent, devenite mai probabile și mai mortale din cauza schimbărilor climatice - fac din acest an al 5-lea cel mai cald de la începutul evidențelor, în secolul al XIX-lea, potrivit serviciului Copernicus Climate Change Service.

Valurile de căldură au provocat peste 20.000 de decese

Vara trecută a fost cea mai călduroasă din istoria Europei, doborând recordurile de temperatură în țări precum Italia, Spania și Croația. Valurile puternice de căldură au provocat peste 20.000 de decese "în plus” în țări precum Franța, Germania, Spania și Marea Britanie. Evidențele Copernicus Climate Change Service datează din 1950, dar alte serii de date, mai lungi, confirmă că 2022 a fost al 5-lea cel mai călduros an din lume cel puțin din 1850, potrivit Mediafax.

Planeta este cu 1,2C mai caldă decât în perioada preindustrială, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de om, potrivit C3S. Copernicus a precizat că temperaturile din Europa au crescut de peste două ori mai mult decât media globală în ultimele trei decenii. 

Pe acelaşi subiect

"Ne confruntăm deja cu consecințele devastatoare ale încălzirii", a spus, potrivit Reuters, directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess, care a făcut apel la acțiuni urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 și adaptarea la schimbările climatice.

Secretarul general al ONU, mesaj tranșant la reuniunea pentru climă: "Omenirea are de ales: cooperează sau piere"

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat, la sfârșitul anului trecut, că toate ţările trebuie să aleagă: ori colaborează pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ori condamnă generaţiile viitoare la o catastrofă climatică. 

Prin discursul său de la reuniunea pentru climă COP27 din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, Guterres a dorit să transmită o urgenţă înaintea celor două săptămâni de dezbateri privind modalităţile de evitare a celor mai grave efecte ale schimbării climei, cu toate că guvernele sunt preocupate mai ales de războiul din Ucraina, de inflaţia în creştere şi de criza energetică. 

"Omenirea are de ales: cooperează sau piere", a spus secretarul general. După el urmau la cuvânt lideri ai mai multor ţări, din Regatul Unit până în Arabia Saudită. Guterres a cerut un pact între statele cele mai bogate şi cele mai sărace pentru accelerarea tranziţiei de la combustibilii fosili şi accelerarea finanţării pentru reducerea emisiilor, în timp ce unele efecte ale încălzirii globale s-au produs deja.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Vremea » Anul 2022 a fost cel mai călduros înregistrat vreodată în Europa. Specialiștii Copernicus vorbesc despre dezastre naturale fără precedent