Încălzirea globală fără precedent are efecte din ce în ce mai grave
Este oficial: am trăit cea mai fierbinte lună din istorie! Iulie a depăşit toate recordurile de temperatură, arată raportul alarmant al Copernicus, serviciul european privind schimbările climatice.
Este oficial: am trăit cea mai fierbinte lună din istorie! Iulie a depăşit toate recordurile de temperatură, arată raportul alarmant al Copernicus, serviciul european privind schimbările climatice. Încălzirea globală fără precedent are efecte mai vaste şi mai grave decât credem, de la incendii devastatoare în zona arctică, până la inundaţii de proporţii apocaliptice.
Franţa, aproape 45 de grade Celsius.
Germania, 42,6 grade - o temperatură de cod violet, cel mai grav şi primul din istorie emis aici de autorităţi.
Belgia, 41,8 grade Celsius la umbră.
Sunt doar câteva dintre recordurile absolute înregistrate în luna lui Cuptor. Şi doar vârful unui "aisberg" care dă în clocot.
De câţiva ani, planeta fierbe. O resimţim şi noi, o confirmă şi specialiştii: luna care tocmai s-a încheiat intră în istorie drept cea mai caldă de când se fac măsurători.
Temperatura din iulie a fost cu 1,2 grade Celsius mai ridicată decât în perioada preindustrială, baza de referinţă a experţilor.
Stratul de ozon al planetei a fost prima victimă a căldurii extreme. Din Groenlanda, până în Alaska şi Siberia, incendiile de vegetaţie s-au extins pe sute de mii de hectare, iar cantitatea de dioxid de carbon eliberată în atmosferă a fost uriaşă.
Un alt efect deosebit de grav al caniculei-record este topirea în ritm accelerat a gheţarilor. Potrivit experţilor, dacă întreaga calotă glaciară s-ar topi, nivelul oceanului planetar ar creste cu aproximativ 65 de metri, iar majoritatea oraşelor de coastă ar fi acoperite de ape.
Un scenariu apocaliptic, care va deveni curând realitate, dacă guvernele nu iau măsuri. Activişti din întreaga lume cer măsuri urgente pentru scăderea emisiilor de dioxid de carbon.
Printre ei, şi Greta Thunberg, o adolescentă suedeză, nominalizată la premiul Nobel pentru eforturile ei de a salva planeta.
Chiar în secunda aceasta, în Groenlanda, gheţarii devin râuri. Temperaturile neobişnuit de mari din luna iulie au provocat topirea a 10 miliarde de tone de gheaţă în doar 24 de ore.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰