Antena Meniu Search
x

Video Legea anti shrinkflation în România. Alimentele care au "intrat la apă", dar preţul a rămas neschimbat

Gramaj mai mic, la preţ la fel de mare. În prag de campanie electorală, premierul Ciolacu reclamă scumpiri camuflate în magazine. Cere controale urgente şi anunţă o lege împotriva aşa numiitului fenomen "shrinkflation". Pe model francez, comercianţii ar putea fi obligaţi să pună afişe la raft dacă anumite alimente sunt intr-o cantitate mai mici.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 09.05.2024, 19:50

Vezi și

Chipsuri mai puţine, carne mai subţire în burger, cutii de lapte cu volum mai mic. Sunt doar câteva alimente care au intrat la apă în supermarketuri sau în restaurante, fără ştirea clienţilor. Preţurile au rămas neschimbate sau chiar au crescut. Patru din zece români au remarcat că au cumpărat produse mai mici, arată datele. Guvernul vrea sa oblige comericantii sa si informeze pe clienţi despre aceste practici înşelătoare.

Şi în Ungaria, Guvernul obligă magazinele să pună avertismente pe produsele care s-au micşorat față de acum un an

"Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent! Iar în paralel, să pregătim o reglementare, pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și, evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. Practic, dacă iniţiativa se va transforma în lege, comerviantii vor fi obligaţi să-și anunțe clienții când gramajul produselor afişate a fost diminuat, fără a reduce din preţ.  

"Acest proiect de act normativ ar reprezenta o intervenţie în piaţă, dar, în acelaşi timp, ar fi şi o reglementare care ar fi în interesul consumatorului. Aceste modificări de preţ sunt generate de felul în care comercianţii au fost abordaţi. Costuri care trebuie recuperate", a declarat Dan Schwartz, analist economic. În Franţa, un lanţ de supermarketuri lipeşte avertismente de preț pe alimente, pentru a face de râs furnizorii care practică shrinkflation. Din iulie, toate magazinele din hexagon vor fi obligate să facă asta.

"Susţinem respectarea totală, completă a legislaţiei pe întregul lanţ valoric. În momentul în care vom fi chemaţi la discuţii, poate vom putea comenta suplimentar", a declarat George Bădescu, reprezentant supermarketuri. Şi în Ungaria, Guvernul obligă magazinele să pună avertismente pe produsele care s-au micşorat față de acum un an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri economice » Legea anti shrinkflation în România. Alimentele care au "intrat la apă", dar preţul a rămas neschimbat