Antena Meniu Search
x

Video EXCLUSIV. Reportaj Observator din locul găsit "vinovat" de Austria pentru a ne bloca aderarea la Schengen

Franţa şi Olanda susţin aderarea României la Schengen. Scrie negru pe alb într-o declaraţie pe care miniştrii celor două state au semnat-o în timpul vizitei oficiale la Bucureşti. Nu ne ajută însă prea mult. Austria se opune în continuare. Migraţia ilegală este motivul invocat de Viena. Trei imigranţi pe oră forţează graniţa de sud a României. O echipă Observator a însoţit Garda de Coastă în cea mai importantă misiune a momentului: paza frontierei cu Bulgaria

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 27.01.2023, 20:10

Vezi și

Aici e mărul discordiei. Aici e scuza Austriei pentru a nu ne lăsa în spațiul Schengen: granița. Hotarul care desparte drumul migranţilor de restul Europei. "Este 5 dimineața, suntem în punctul de trecere a frontierei de la Negru Vodă. Plecăm în misiune cu Poliția de Frontieră pe fâșia de graniță cu Bulgaria", arată Bianca Iacob, reporter Observator.

Misiune pentru a putea adera la Schengen

Așa arată fiecare noapte pe fâşia Negru Vodă. La 5 kilometri în faţa noastră, e graniţa bulgară. Suficient de departe pentru ca poliţiştii să treacă neobservaţi. Suficient de aproape pentru ca ei să poată scana orice mişcare ilegală. Îi ajută autospeciala cu termoviziune, binoclul cu vedere pe timp de noapte şi drona cu infraroșu. 

"E beznă, dar vezi totul ca în palmă", arată un poliţist de frontieră. "Acea cameră depistează absolut orice țintă. Te anunță: poliție, locație. Sunt patru senzori de captare optică sau prin raze, cameră principală, cameră wide, cameră cu termoviziune și un senzor care indică efectiv poziția GPS a țintei", adaugă el. 

Pe acelaşi subiect

România, ţară de tranziţie pentru migranţi

Ţinta: migranţii care vor să intre ilegal în România şi de aici, în Vest. Sunt două zone importante de unde provin. O dată Asia, de unde vin valuri de migranţi prin Turcia, şi mai departe spre Bulgaria sau Grecia. Şi mai e zona Africii de Nord, de unde se duc în masă spre ruta meditareaneeană - Spania, Italia sau sudul Europei Centrale. 

"România nu este o țară de destinație a migrației ilegale. Ţările din spațiul Schengen sunt în special vizate de aceste grupuri de migranți", spune Petrică Bacaim, comisar-şef Garda de Coastă. "Dar numărul este mic și este în scădere, asta este cel mai important", a precizat Andrei Ene, Garda de Coastă.

Câţi migranţi au încercat să intre în România

Anul trecut, 31.000 de migranţi au încercat să intre ilegal prin sudul României. Cei mai mulţi, 27.000, pe la frontiera cu Serbia şi numai 4.000 prin Bulgaria. Un val cu 60% mai mic decât în anul precedent. În schimb, a reapărut migraţia pe mare. 200 de persoane au fost salvate anul trecut, la Constanţa, după ce traversaseră marea din Turcia. 

Pentru a împiedica migraţia, bulgarii au ridicat garduri la graniţa din sud. La începutul săptămânii, cancelarul Austriei a mers în inspecţie în Elhovo, împreună cu preşedintele bulgar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Evenimente » EXCLUSIV. Reportaj Observator din locul găsit "vinovat" de Austria pentru a ne bloca aderarea la Schengen