Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Imagini apocaliptice chiar în ziua de Paşte: Natura s-a dezlănţuit cu furie şi a măturat totul în cale în mai multe localităţi din ţară

Năpastă de Paşte! Grindină şi vijelii devastatoare s-au dezlănţuit cu furie, aseară, în Moldova, Transilvania şi Muntenia. Meterologii au dat avertizări pentru aproape 100 de localităţi în ultimele 24 de ore. Imagini apocaliptice au fost în Prahova. O viitură de proporţii a luat pe sus mai multe maşini, iar ploaia cu gheaţă a distrus zeci de acoperişuri. Şi, atenţie! Pericolul nu a trecut! 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 06.05.2024, 19:15

Vezi și

Martori: - E maşină, mă?

- E maşină, da! Tu nu vezi că dă din ştergătoare?

- Băi, frate! 

- A luat maşina, mânca-v-aş gura voastră!

Pe acelaşi subiect

Viitura s-a năpustit, din senin, asupra comunei Vâlcăneşti, la 30 de kilometri de Ploieşti. Şuvoiaele au smuls din loc tot ce au găsit pe străzi. Trei mașini grele de câteva tone au fost luate pe sus de puhoaie și duse la vale. 

Imagini apocaliptice chiar în ziua de Paşte

Prăpădul a venit după ce, într-o oră şi jumătate, a plouat cât în două săptămâni - s-au adunat 50 de litri de apă pe metru pătrat. Un pârâu pe care îl treceai cu piciorul s-a umflat brusc şi a devenit un val distrugător. 

Localnicii au adus un excavator ca să scoată mașinile din apă.

Bogdan Dinu, reporter Observator: Maşina a fost dusă de viitură aproape un kilometru, are pământ înăuntru, tabla este complet îndoită, iar geamurile sunt sparte. Este, practic, daună totală.

Vremea extremă a adus o ploaie de necazuri. După viitură a venit grindina. Gheaţa deasă a îndoit tabla de pe acoperişurile caselor şi a tocat tot ce planteseră oamenii prin curţi.

Bărbat: Toată agricultura e zob...Am 50 şi ceva de ani dar e prima dată când am văzut aşa ceva!

Apa a năvălit şi în case, spre disperarea proprietarilor, după ce tavanele ameninţau să cedeze sub bombardamentul cu gheaţă. 

Păgubită: Toată apa a intrat aici, în casă, în bucătărie. Uitaţi aici! A distrus tot! Asta e casa mea, eu aşa pot să trăiesc, asta sunt. Era curăţenie, a intrat apa aici, jos. Am scos afară cu lopata gheaţă, a intrat până aici.

Bogdan Dinu, reporter Observator: După mai bine de 12 ore, gheaţa este încă vizibilă. Asta deşi acum sunt 23 de grade Celsius în localitate şi ne-am fi aşteptat să se topească.

Fenomenele extreme s-au înmulţit

Localnicii spun că asemenea inundaţii de proporţii erau foarte rare - bunicii lor au prins aşa ceva de două, trei ori în toată viaţa. Acum, însă, fenomenele extreme s-au înmulţit. 

Localnici-reporter: Şi acum un an la fel, aceeaşi inundaţie. Aici nu mai este de reparat nimic.

- Ne e frică de... nu ştim cum să plecăm de aici, noi.

- Luaţi vreo măsură de orice fel?

- Luăm măsură - lăsăm casa acolo şi ne mutăm în altă parte, altceva nu avem ce să facem.

Autorităţile locale evaluează acum pagubele. 

Adrian Manole, primar Vâlcăneşti: Am transmis raportul, rezultatul inventarierii la Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi sperăm că vom obţine şi ceva despăgubiri pentru păgubaşi.

Grindina a lovit şi la câţiva kilometri distanţă. Localnicii din Goruna instalaseră, însă, plase anti-grindină, care au protejat culturile şi au arătat cât de severă a fost furtună. 

În Dâmboviţa ploaia abundentă şi grindina nemiloasă au distrus grădini şi au acoperit drumurile cu un strat gros de gheaţă. Piatra a căzut cu putere, aseară, şi în Hunedoara, Mehedinţi, Sălaj şi Arad, iar vremea extremă a lovit şi astăzi - meterologii au anunţat cod portocaliu de ploi şi grindină în judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ şi Buzău. Nu scăpăm până spre sfârşitul săptămânii viitoare. De miercuri, temperaturile scad şi ne aşteaptă un nou val de vijelii cu grindină şi vânt puternic. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Imagini apocaliptice chiar în ziua de Paşte: Natura s-a dezlănţuit cu furie şi a măturat totul în cale în mai multe localităţi din ţară