Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Observator din Ierusalim: Români, israelieni, ruşi, ucraineni sau greci au împărţit Lumina Sfântă şi au anunţat vestea cea mare: Hristos a Înviat

Miracolul ortodoxiei s-a săvârşit. Lumina Sfântă s-a pogorât din cer la Ierusalim, iar echipa Observator a fost încă o dată martoră la eveniment. Chemarea dumnezeiască a unit cinci mii de oameni din toată lumea la Biserica Sântului Mormânt, însă nu toţi au avut privilegiul să intre în lăcaşul sfânt din cauza regulilor stricte. Lumina care vesteşte Învierea Domnului a ajuns la noi în ţară aseară, în jurul orei 19.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 05.05.2024, 08:37

Vezi și

Flacăra Sfântă a învins din nou întunericul şi a adus lumină în sufletul miilor de credincioşi care au venit să fie martori la cel mai mare miracol al lumii creştine. Români, israelieni, ruşi, ucraineni, armeni sau greci au împărţit flacăra frăţeşte şi au anunţat vestea cea mare.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Miracolul s-a produs. Lumina Sfântă s-a pogorât la Ierusalim. Hristos a înviat, din Ţara Sfântă!

Emoţia momentului i-a copleşit pe credincioşi. Focul a coborât peste Mormântul lui Iisus la rugăciunile Patriarhului Teofil al Ierusalimului. Se spune că Lumina Învierii se pogoară din cer prin cupola mare a Bisericii, precum o scânteie. Este cel mai vechi miracol creştin atestat. An de an, Mormântul Domnului este verificat minuţios de poliţişti, astfel încât să nu existe dubii că focul ar putea fi aprins de mâna omului.

Potrivit tradiţiei, Patriarhul se dezbracă de veşmintele arhiereşti şi rămâne într-o haină albă. Face de trei ori roată în jurul bisericii, apoi ia patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări aprinse - numărul anilor pe care Iisus i-a trăit pe Pământ. Urmează apoi ore de rugăciuni pentru a invoca minunea dumnezeiască.

Pe acelaşi subiect

Flacăra străluceşte şi se spune că nu arde dacă o atingi în primele 30 de minute. Anul acesta, s-a aprins la ora 14 şi 13 minute. Echipa Observator a fost singura din România care a avut privilegiul să participe la ceremonie. 

Doar 3.000 de pelerini au avut acces în Biserica Sf. Mormânt

Mădălina Iacob, reporter Observator: Regulile din acest an sunt mult mai dure. Chiar acum poliţiştii verifică documentele noastre. Vor să vadă dacă numele de pe legitimaţie corespunde cu lista pe care o are poliţia din Ierusalim. Puţin peste 20 de jurnalişti din toată lumea au fost acreditaţi să participe la ceremonia pentru focul sfânt.

Doar 3.000 de pelerini au avut acces în Biserica Sfântului Mormânt. "Poliţia este astăzi aici pentru a asigura siguranţa şi securitatea tuturor celor care ajung aici. Suntem într-o perioadă sensibilă, o stare de război, măsurile de securitate sunt ridicate". 

Lumina Învierii a fost adusă la Bucureşti de Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. "De pe Aeroportul Otopeni, Lumina Sfântă va pleca mai departe, către toate Bisericile din țara noastră. Delegații eparhiilor sunt deja pregătiți să transporte lumina sfântă, ca la Miezul Nopții toți creștinii ortodocși să primească Miracolul Învierii", transmite Ingrid Tîrziu, reporter Observator.

La miezul nopţii, cei trei mii de pelerini care au avut acces în Biserica Sfântului Mormânt, au participat la slujba Învierii. Hristos a Înviat s-a cântat în toate limbile pământului, inclusiv în română. Dimineaţă, după slujbă, măicuţele, dar şi preoţii au ciocnit ouă roşii şi au tăiat drobul proaspăt pregătit în bucătăria din ţara sfântă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Evenimente » Reportaj Observator din Ierusalim: Români, israelieni, ruşi, ucraineni sau greci au împărţit Lumina Sfântă şi au anunţat vestea cea mare: Hristos a Înviat