Antena Meniu Search
x

Galerie foto Tragedia feroviară din Grecia: Trei angajaţi ai căilor ferate, urmăriţi penal. Ar fi plecat de la muncă mai devreme decât trebuia

Trei angajaţi ai căilor ferate din Grecia au fost puşi sub urmărire penală, în urma celui mai grav accident feroviar din ţară din ultimii ani, relatează AFP, citat de Agerpres. Cei trei sunt acuzaţi că au plecat mai devreme decât era prevăzut de la locul lor de muncă în seara zilei de 28 februarie, atunci când a avut loc coliziunea dintre trenul de pasageri şi un marfar, pe ruta Atena - Salonic, în localitatea Tempi. Şeful de gară din Larissa a fost şi el inculpat, duminică, pentru catastrofa soldată cu 57 de morţi. 

de Redactia Observator

la 09.03.2023, 16:01

Aceşti trei angajaţi sunt urmăriţi pentru crima de "perturbare a securităţii în transporturi", omucidere involuntară prin neglijenţă şi "leziuni corporale", potrivit acestei surse.

Printre aceşti angajaţi figurează un inspector de trenuri şi doi angajaţi incriminaţi pentru că au plecat mai devreme decât era prevăzut de la locul lor de muncă, în seara zilei de 28 februarie, când a avut loc coliziunea frontală dintre un tren de pasageri şi un convoi de mărfuri la Tempi, la circa 300 de km de Atena, lângă oraşul Larissa.

Cel mai grav accident feroviar pe care l-a cunoscut Grecia în ultimii ani

Duminică, şeful de gara din Larisa a fost inculpat pentru aceleaşi capete de acuzare ca aceşti trei angajaţi, înainte de a fi plasat în detenţie provizorie.

Pe acelaşi subiect

Atribuit în special unei "erori umane", acest accident feroviar, cel mai grav pe care l-a cunoscut Grecia în ultimii ani, a şocat ţara şi a dezvăluit caracterul învechit al reţelei feroviare şi mai ales hibele din sistemul de securitate.

Numeroase manifestaţii presărate cu violenţe au avut loc în ultimele zile în Grecia, protestatarii acuzând guvernul că nu a modernizat reţeaua feroviară, în pofida avertismentelor experţilor şi sindicatelor cu privire la lipsa unei securităţi adecvate.

Impact la peste 160 km/oră

Impactul fatal a avut loc în apropierea oraşului Larissa. Marfarul încărcat cu fier plecase din Salonic. În trenul de pasageri erau 342 de călători, care mergeau la Salonic. Mulţi erau tineri, studenţi care se întorceau la facultate după un weekend prelungit petrecut cu familiile şi prietenii. Trenurile au fost complet distruse, atât trenul de pasageri, cât şi marfarul. Trenul de pasageri mergea cam cu 160 de kilometri la oră. După ciocnire, trei vagoane ale garniturii de pasageri au deraiat şi au căzut într-o râpă. Pasagerii din ele au făcut eforturi disperate să iasă din flăcările care au cuprins trenul. 

Echipele de salvare au găsit un dezastru la locul accidentului. Vagoanele marfarului erau sfărâmate, cele din trenul de pasageri, sfârtecate de forţa impactului. Mulţi dintre cei care au pierit sunt imposibil de recunoscut. 

Un macaz a fost schimbat greșit 

Primele informaţii din anchetă arată că trenul de pasageri a ajuns pe linia greşită, din cauza unui macaz care a fost schimbat eronat. Şeful gării Larissa, care se ocupă de semnalizare, a fost arestat pentru omor din culpă şi neglijenţă. Bărbatul de 59 de ani neagă acuzaţiile şi pune accidentul pe seama unei defecţiuni tehnice. Şeful asociației mecanicilor de locomotivă din Grecia susţine că nici semafoarele, nici sistemele electronice pentru controlul traficului nu funcționează de ani buni pe ruta Atena - Salonic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Tragedia feroviară din Grecia: Trei angajaţi ai căilor ferate, urmăriţi penal. Ar fi plecat de la muncă mai devreme decât trebuia