Antena Meniu Search
x

În Grecia, durerea devine furie. Accidentul feroviar cu zeci de morţi a scos oamenii în stradă, la proteste

Durerea devine furie. În Grecia au izbucnit proteste din cauza accidentului feroviar care a ucis cel puţin 43 de persoane. Mulți dintre protestatari consideră că accidentul ar fi putut fi evitat. O cameră de supraveghere a filmat momentul șocant în care trenul de pasageri și cel de marfă s-au ciocnit frontal, marţi noapte, între Atena şi Salonic. Este unul dintre cele mai grave dezastre feroviare petrecute vreodată în Grecia.

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 08:45

Proteste în Grecia după accidentul feroviar
Proteste în Grecia după accidentul feroviar - Profimedia

Este doliu naţional în Grecia, după catastrofa feroviară în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 43 de persoane, conform celui mai recent bilanţ publicat de autorităţile elene. Iar durerea naşte proteste. Potrivit Mediafax, protestatarii s-au ciocnit cu poliția în fața sediului central al Hellenic Train din Atena - compania responsabilă de întreținerea căilor ferate din Grecia.

Proteste în Grecia, după accidentul feroviar cu cel puţin 43 de victime

Proteste au avut loc, de asemenea, în Salonic și în orașul Larissa, în apropierea locului unde s-a produs dezastrul marți seara, relatează BBC. Guvernul a declarat că o anchetă independentă va face dreptate.

Pe acelaşi subiect

Trei zile de doliu național au fost declarate în întreaga țară în urma incidentului, în care un tren de pasageri s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă, provocând incendierea vagoanelor din față. Vagoanele din față ale trenului de pasageri au fost în mare parte distruse. Mulți dintre cei 350 de pasageri aflați la bord erau studenți în vârstă de 20 de ani care se întorceau la Salonic după un weekend prelungit pentru a sărbători Postul Mare ortodox grec.

Dezastrul, provocat de o "eroare umană"

Premierul Kyriakos Mitsotakis a declarat că "o tragică eroare umană" este de vină pentru dezastru. Un șef de gară din Larissa, în vârstă de 59 de ani, a fost acuzat de omor prin neglijență. Acesta a negat orice abatere, punând accidentul pe seama unei defecțiuni tehnice.

Membrii sindicatelor feroviare consideră că sistemele de siguranță nu funcționau corespunzător, existând avertismente repetate în acest sens de-a lungul mai multor ani. În semn de protest și doliu, lucrătorii feroviari plănuiesc să intre în grevă joi față de ceea ce ei spun că este o neglijență oficială a căilor ferate.

"Durerea s-a transformat în furie pentru zecile de colegi și concetățeni morți și răniți", a declarat sindicatul lucrătorilor feroviari. "Lipsa de respect arătată de-a lungul anilor de către guverne față de căile ferate grecești a dus la rezultatul tragic", a adăugat acesta în comentarii citate de agenția de presă Reuters.

Cine îşi asumă responsabilitatea?

Ministrul Transporturilor, Kostas Karamanlis, a demisionat în urma dezastrului, afirmând că își va asuma responsabilitatea pentru "eșecurile de lungă durată" ale autorităților de a repara un sistem feroviar despre care a spus că nu este adaptat pentru secolul XXI. Dar în fața unui spital unde au fost aduse cadavrele victimelor accidentului de tren, a fost atârnat un banner care susținea că deficiențele sistemului vor fi mușamalizate în anchetă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » În Grecia, durerea devine furie. Accidentul feroviar cu zeci de morţi a scos oamenii în stradă, la proteste