Antena Meniu Search
x

Video Filmul catastrofei din Grecia. 46 de morți după ce două trenuri au gonit 25 de kilometri pe aceeaşi linie, unul spre celălalt. Proteste violente după dezastru

Cea mai mare tragedie feroviară din Grecia a fost surprinsă de camerele de supraveghere. Impactul devastator între trenul cu pasageri şi marfarul încărcat cu fier a ucis 46 de oameni. Zeci de pasageri au fost răniţi sau sunt daţi dispăruţi în urma accidentului şi exploziilor care au urmat. Ancheta scoate la iveală erori umane şi neglijenţe grave. 25 de kilometri au gonit trenurile pe aceeaşi linie, unul spre celălalt, fără să reacţioneze niciun angajat al căilor ferate. Şi în timp ce autorităţile declară doliu naţional, oamenii revoltaţi au ieşit în stradă

de Redactia Observator

la 02.03.2023, 13:33

Vezi și

E momentul în care se întâmplă cea mai mare tragedie feroviară din istoria Greciei. Imaginile de pe camerele de supraveghere arată exact dimensiunea dezastrului. Trenurile se izbesc unul de altul la o viteză ameţitoare, iar exploziile luminează întreaga zonă. 

În Grecia, durerea devine furie. Accidentul feroviar a scos oamenii în stradă, la proteste

În urma tragediei, grecii furioşi au ieşit să protesteze în stradă.

Manifestanţii s-au ciocnit cu poliția în fața sediului central al Hellenic Train din Atena, compania responsabilă de întreținerea căilor ferate din Grecia. Proteste au avut loc şi în Salonic și în orașul Larissa, aproape de locul unde s-a produs dezastrul. 

Pe acelaşi subiect

Impactul fatal a avut loc în apropierea oraşului Larissa. Marfarul încărcat cu fier plecase din Salonic. În trenul de pasageri erau 342 de călători, care mergeau la Salonic. Mulţi erau tineri, studenţi care se întorceau la facultate după un weekend prelungit petrecut cu familiile şi prietenii. Despre unii, rudele nu ştiu încă nimic. Printre victime sunt două surori gemene şi verişoara lor. 

Impact la peste 160 km/oră

Trenurile au fost complet distruse, atât trenul de pasageri, cât şi marfarul. Trenul de pasageri mergea cam cu 160 de kilometri la oră. După ciocnire, trei vagoane ale garniturii de pasageri au deraiat şi au căzut într-o râpă.

Pasagerii din ele au făcut eforturi disperate să iasă din flăcările care au cuprins trenul

Alexia Kalaitzi, jurnalistă din Grecia: Unii oameni au povestit că au fost nevoiţi să îşi folosească bagajele, ca să poată sparge geamurile şi să iasă din vagon.  

Echipele de salvare au găsit un dezastru la locul accidentului. Vagoanele marfarului erau sfărâmate, cele din trenul de pasageri, sfârtecate de forţa impactului. Mulţi dintre cei care au pierit sunt imposibil de recunoscut. Echipele de salvare încearcă să-i identifice după semne particulare şi tatuaje. Deocamdată, nu există informaţii că ar fi români printre victime. Comunitatea românească din Grecia este în stare de şoc - mulţi călătoresc pe ruta pe care a avut loc tragedia.

Apostolis Patelakis, român din Salonic: Primele trei vagoane sunt terminate, practic.Tot timpul trebuie să se întâmple ceva grav, ca să vedem cine a fost de vină, de ce nu s-a făcut cum trebuie. Sunt multe lucruri care funcționează aşa, din mers, dar se pot întâmpla oricând accidente ca ăsta.

Un macaz a fost schimbat greșit 

Primele informaţii din anchetă arată că trenul de pasageri a ajuns pe linia greşită, din cauza unui macaz care a fost schimbat eronat. Şeful gării Larissa, care se ocupă de semnalizare, a fost arestat pentru omor din culpă şi neglijenţă. Bărbatul de 59 de ani neagă acuzaţiile şi pune accidentul pe seama unei defecţiuni tehnice. Şeful asociației mecanicilor de locomotivă din Grecia susţine că nici semafoarele, nici sistemele electronice pentru controlul traficului nu funcționează de ani buni pe ruta Atena - Salonic. Guvernul Greciei a decretat trei zile de doliu national.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Filmul catastrofei din Grecia. 46 de morți după ce două trenuri au gonit 25 de kilometri pe aceeaşi linie, unul spre celălalt. Proteste violente după dezastru