Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Trenurile din Grecia mergeau cu 160 km/h şi s-au ciocnit frontal după un macaz schimbat greşit: Cel puțin 38 de morţi. Printre pasageri, mulţi studenţi tineri

Este doliu naţional în Grecia, după o catastrofă feroviară pe o rută folosită şi de români. Cel puţin 38 de oameni au murit, iar 72 au fost răniţi când un tren de pasageri şi un marfar s-au ciocnit frontal, între Atena şi Salonic. Ministrul Transporturilor Kostas Karamanlis a demisionat, spunând că o face „ca o dovadă de respect pentru memoria oamenilor care au murit atât de nedrept”. Karamanlis a mai spus că a făcut „toate eforturile” pentru a îmbunătăți un sistem feroviar care a fost „într-o stare nepotrivită ci secolul XXI”. Dar, a adăugat el, „când se întâmplă ceva atât de tragic, este imposibil să continui ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”.

de Redactia Observator

la 01.03.2023, 20:52

Vezi și

A urmat iadul, povestesc supravieţuitorii. Explozia şi incendiul care s-au produs după tamponare au ucis pe loc mulţi pasageri. Ancheta scoate la iveală erori umane şi neglijenţe grave: 25 de kilometri au gonit trenurile pe aceeaşi linie, unul spre celălalt, fără să reacţioneze niciun angajat al căilor ferate. 

Moartea vine pe calea ferată

Impactul fatal a avut loc aproape de miezul nopţii, la Tempi, în apropierea oraşului Larissa. Marfarul încărcat cu fier plecase din Salonic. În trenul de pasageri erau 342 de călători, care mergeau la Salonic. Mulţi erau tineri, studenţi care se întorceau la facultate după un weekend prelungit petrecut cu familiile şi prietenii. Despre unii rudele nu ştiu încă nimic.

O persoană apropiată a fost împreună cu prietenul lui. Şi sunt dispăruţi. A plecat marţi, iar a avut probleme trenul, s-a oprit şi a avut două ore întârziere. Este trenul groazei acest tren. Şi ieri am vorbit cu ei, când au plecat din Atena. Au petrecut alături de prietenele lor şi acum se întorceau. Ne-au trimis mesaj că se întorc. Este ultima convorbire pe care am avut-o cu ei. Aveau 26 de ani.

Pe acelaşi subiect

Printre victime sunt două surori gemene şi verişoara lor.

Martor: Trenurile au fost complet distruse, atât trenul de pasageri, cât şi marfarul. Trenul de pasageri mergea cam cu 160 de kilometri la oră şi clar a fost un impact frontal.

După ciocnire, trei vagoane ale garniturii de pasageri au deraiat şi au căzut într-o râpă. Pasagerii din ele au făcut eforturi disperate să iasă din flăcările care au cuprins trenul. Doar cei mai puternici au scăpat cu viaţă.

Alexia Kalaitzi, jurnalistă din Grecia: Unii oameni au povestit că au fost nevoiţi să îşi folosească bagajele, ca să poată sparge geamurile şi să iasă din vagon.

Echipele de salvare au găsit un dezastru la locul accidentului. Vagoanele marfarului erau sfărâmate, cele din trenul de pasageri, sfârtecate de forţa impactului. Mulţi dintre cei care au pierit sunt imposibil de recunoscut. Echipele de salvare încearcă să îi indentifice după semne particulare şi tatuaje. Deocamdată, nu există informaţii că ar fi conaţionali de-ai noştri români printre victime. Comunitatea românească din Grecia este în stare de şoc - mulţi călătoresc pe ruta pe care a avut loc tragedia feroviară.

Apostolis Patelakis, român din Salonic: Primele trei vagoane sunt terminate, practic. Tot timpul trebuie să se întâmple ceva grav, ca să vedem cine a fost de vină, de ce nu s-a făcut cum trebuie. Sunt foarte multe lucruri care lucrează aşa, din mers, dar se pot întâmpla oricând accidente de genul acesta.

Ancheta care a început arată că trenul de pasageri a ajuns pe linia greşită, din cauza unui macaz care a fost schimbat eronat. Şeful gării Larissa, care se ocupă de semnalizare, a fost arestat pentru omor din culpă şi negjlijenţă. Bărbatul de 59 de ani a negat acuzaţiile şi a pus accidentul pe seama unei defecţiuni tehnice. Şeful asociației mecanicilor de locomotivă din Grecia susţine că nici semafoarele, nici sistemele electronice pentru controlul traficului nu funcționează de ani buni pe ruta Atena - Salonic. Guvernul Greciei a decretat trei zile de doliu national.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » ANIMAŢIE. Trenurile din Grecia mergeau cu 160 km/h şi s-au ciocnit frontal după un macaz schimbat greşit: Cel puțin 38 de morţi. Printre pasageri, mulţi studenţi tineri