Antena Meniu Search
x

Xi Jinping pleacă din Franţa cu o vază, cognac şi două lucrări de Victor Hugo. Ce i-a cerut Macron liderului de la Beijing 

O întâlnire care poate schimba soarta războiului din Ucraina şi situaţia economică din Europa are loc în aceste zile la Paris. Emmanuel Macron l-a primit cu fast pe preşedintele Chinei, Xi Jinping. Liderul de la Elysee vrea să îl convingă pe omologul de la Beijing să nu mai ajute militar Rusia şi va pleda pentru evitarea unei confruntări economice majore. Xi a primit şi cadouri din partea preşedintelui francez, iar aseară, alături de prima doamnă a Chinei, a participat la dineul organizat de Emmanuel Macron. 

de Redactia Observator

la 07.05.2024, 08:33

Vezi și

Aşteptat la aeroport cu covorul roşu, Xi Jinping a fost onorat cu o ceremonie fastuoasă la Domul Invalizilor, unde sunt înmormântaţi marii eroi francezi, printre care şi Napoleon Bonaparte. Nu a fost însă primirea perfectă. Emmanuel Macron este criticat pentru că în timpul fotografiei oficiale şi-a pus mâna strângă în buzunarul de la pantaloni, un gest considerat în general ca fiind lipsit de politețe.

Macron speră să îl convingă pe Xi să nu îl mai susţină pe prietenul Vladimir Putin. "Este foarte clar faptul că situația internațională necesită mai mult ca oricând acest dialog euro-chinez. Ne aflăm într-un punct de cotitură al istoriei noastre care ne obligă să înfruntăm și să depășim dificultățile structurale".

În timpul unei conferinţe, președintele chinez a cerut pacea pe întreg globul. "Lumea de astăzi nu este un loc foarte pașnic. În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și de mare putere, China este pregătită să colaboreze cu Franța pentru a face din Jocurile Olimpice de la Paris o oportunitate pentru încetarea focului la nivel mondial și pentru a pune capăt războiului în timpul Jocurilor".

Ce cadouri a primit Xi Jinping de la Emmanuel Macron

Pe acelaşi subiect

Pe seară, Xi și prima doamnă a Chinei au ajuns la Palatul Elysee din Paris pentru a lua cina împreună cu Brigitte şi Emmanuel Macron. Liderul chinez nu va pleca azi cu mâna goală de la Paris. Emmanuel Macron i-a oferit un cadou special lui Xi, o sticlă de coniac, doua lucrări de Victor Hugo traduse în chineză, precum şi o ediţie a primului dicţionar francezo-chinez.

Xi Jinping a venit în Europa pentru a evita un război economic. La începutul anului, UE a deschis o anchetă în privinţa maşinilor electrice importate în Europa. În câteva săptămâni, blocul comunitar ar putea impune tarife de 30 la sută pentru vehiculele chineze. În replică, Beijingul ameninţă cu măsuri similare la coniacul din Franţa. "Lumea de astăzi a intrat într-o nouă perioadă de turbulențe și schimbări. Ca două forțe importante în lume, China și Europa ar trebui să adere la poziționarea lor de parteneriat, dialog și cooperare".

Pentru vizita de nivel înalt, străzile din Paris au fost decorate cu steaguri ale celor două ţări. Zeci de chinezi s-au aliniat de-a lungul traseului oficial şi au salutat cu entuziasm maşina în care era Xi Jinping. Sute de tibetani au criticat însă sosirea liderului de la Beijing şi au afişat un banner în care îl ameninţau că timpul lui s-a scurs. "Preşedintele nu trebuie tratat ca un oaspete de onoare ca oricare altul. Este un prădător al libertății presei și este responsabil pentru întemniţarea a 119 jurnaliști". După Franţa, Xi Jinping va vizita Ungaria şi Serbia. Specialiştii spun că şi acest lucru este un mesaj în sine, pentru că ambele state sunt apropiate ale Rusiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Stiri externe » Xi Jinping pleacă din Franţa cu o vază, cognac şi două lucrări de Victor Hugo. Ce i-a cerut Macron liderului de la Beijing