Antena Meniu Search
x

Robert Fico ar putea fi transferat la o clinică din străinătate; starea lui rămâne gravă. Atacatorul premierului slovac a fost arestat preventiv

Atacatorul care a tras de cinci ori spre premierul Slovaciei a fost arestat preventiv ieri. Toată atenţia se îndreaptă acum spre starea de sănătate a politicianului, care se îmbunătăţeşte prea lent, spun medicii. În acelaşi timp, sociologii sunt îngrijoraţi de ura care acaparează tot mai mult societatea slovacă şi ar putea declanşa conflicte de proporţii.

de Redactia Observator

la 19.05.2024 , 08:31

Juraj Cintula, poetul de 71 de ani care l-a împuşcat pe premierul Robert Fico, a fost dus ieri-dimineaţă la tribunalul Pezinok, din apropiere de Bratislava. Trupe speciale au verificat cu arma în mână perimetrul. Politicianul împuşcat este în continuare în stare gravă, iar Papa Francisc i-a trimis o scrisoare în care îl asigură că se roagă pentru sănătatea lui. O comisie specială va decide, zilele următoare, dacă politicianul va fi transferat la un spital din capitala Slovaciei sau la o clinică din străinătate.

Zuzana Dolinková, ministrul Sănătăţii: Este stabil, însă starea lui medicală este foarte serioasă. Trebuie spus că intervenţia chirurgicală de două ore a contribuit foarte mult la îmbunătăţirea stării lui.

Premierul rănit de două gloanţe a fost vizitat, ieri, la spitalul din Banská Bystrica de mai mulţi demnitari din guvern, inclusiv de ministrul Apărării. După tentativa de asasinat, Slovacia este pradă urii şi neîncrederii. Reţelele sociale au fost invadate de îndemnuri la răzbunare.

Vezi și

Slovacia fierbe

Denis Kendy, creator de conţinut: A fost atât de rău, încât reţelele sociale ne sugerau să oprim comentariile de la postări ca să nu împrăştie ura. În Slovacia, avem un istoric de atacuri armate şi nu este bine. Nici dacă vorbim despre politicieni, nici de oameni din comunitatea LGBTQ.

Climatul politic din Slovacia a devenit ostil şi foarte divizat în 2018, când a fost ucis un jurnalist care investiga acuzaţii de corupţie la nivel înalt a fost ucis. Prim-ministru şi atunci, Robert a fost forţat să demisioneze la presiunea străzii. Anul trecut, partidul lui a câştigat alegerile cu promisiunea că va opri ajutorul militar pe care Slovacia îl oferă Ucrainei şi că guvernul nu va mai sprijini sancţiunile occidentale împotriva Rusiei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 4 voturi
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Robert Fico ar putea fi transferat la o clinică din străinătate; starea lui rămâne gravă. Atacatorul premierului slovac a fost arestat preventiv