Antena Meniu Search
x

Video România, o țară ca afară doar pe hârtie. Suntem "repetenți" la capitolul digitalizare, în fața țărilor din Vest

România are de mulţime de planuri şi proiecte. Dar multe rămân doar pe hârtie. Iar la infrastructură şi la digitalizare, suntem repetenţi în faţa ţărilor din Vest. Românii din Diaspora votează duminică în speranţa că se vor întoarce cândva într-o Românie fără birocraţie şi cu autostrăzi ca-n Occident.

de Redactia Observator

la 01.12.2020, 20:43

Vezi și
  • În 30 de ani, zeci de miniştri au promis peste 10.000 de kilometri de autostradă. Avem în realitate mai puţin de 900 de kilometri.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Răzvan Caliță, ofiţer în rezervă: "Sistemul românesc este plin de birocraţie, nimic nu este doar simplu în România, dacă lupţi sunt anumite bariere pe care nu poţi să le treci".

O spune un român care a trăit o viaţă într-o ţară aflată la polul opus. Marea Britanie i-a oferit, de mic, şanse pe care nu crede că le-ar fi avut aici. A terminat acolo Academia de Poliţie, dar s-ar întoarce acasă dacă ar vedea o schimbare.

Răzvan Caliță, ofiţer în rezervă: "România are foarte, foarte mulţi oameni care sunt şi pasionaţi de ţară, care au trăit şi într-un alt sistem şi sunt pregătiţi să vină. Dar trebuie acceptaţi".

Crede, speră şi visează la o Românie ideală.

Răzvan Caliță, ofiţer în rezervă: "România ideală este locul unde oamenii sunt promovaţi pentru valorile lor şi pentru merite. Deci, meritocraţia. Şi România este ţara unde totul se poate. Asta e România ideală".

O ţară cu instituţii publice interconectate. În care să putem obţine un simplu act fără să mai stăm la coadă la ghişee, la diverse instituţii. Deocamdată, avem doar strategii, dar suntem analfabeţii Europei la digitalizare. Capitol la care Estonia şi Danemarca ne dau lecţii.

Daniel Turuianu, profesor în Danemarca: "Sistemul de plată este complet digitalizat în Danemarca, comunicarea lor cu autorităţile şi cu angajatul se desfăşoară doar online, facturile sunt plătite numai online".

Că suntem mult în urmă la infrastructura digitală, se vede prin ochii românilor din orice ţară dezvoltată.

Antonia, psiholog UK: "Anglia oferă dezvoltare economică, modernizare tehnologică şi infrastructurală şi instituţii publice funcţionale şi nebirocratice. În acest moment, conform indexului global de inovaţie, România se află pe ultimul loc".

Paradoxal, suntem pe locul 5 în Europa când vine vorba de viteza internetului şi de absolvenţii din IT. Aşadar avem şi cu cine şi cu ce, dar trăim în continuare pe hârtie. Şi doar pe hârtie rămâne şi infrastructura rutieră.

Emil Bran, antreprenor Italia: "Noi suntem la stadiul de promisiuni, cineva promite şi noi aşteptăm să se realizeze. Au trecut 30 de ani de la Revoluție și alte țări au o infrastructură bine pusă la punct. În ceea ce privește România, încă suntem la început".

În 30 de ani, zeci de miniştri au promis peste 10.000 de kilometri de autostradă. Avem în realitate mai puţin de 900 de kilometri. 4 centimetri pe cap de locuitor. "Ne mândrim" în schimb cu 26.000 de kilometri de drumuri de pământ: 30% din reţeaua naţională.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » România, o țară ca afară doar pe hârtie. Suntem "repetenți" la capitolul digitalizare, în fața țărilor din Vest