Antena Meniu Search
x

Update PNL are două variante pentru formarea noului Guvern. Florin Cîţu sau Ludovic Orban vor fi propuşi pentru funcţia de premier

Ludovic Orban a declarat, după şedinţa conducerii liberale, că mandatul PNL de negocieri pentru formarea unei coaliţii guvernamentale include două variante: Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte la Camera Deputaţilor, sau Ludovic Orban premier şi Florin Cîţu preşedinte la Senat.

Alexandru Badea
de Alexandru Badea

la 16.12.2020, 20:02

Ludovic Orban a anunţat care sunt propunerile PNL pentru a forma noul Guvern
Ludovic Orban, preşedintele PNL - Profimedia Images
  • Ludovic Orban a anunţat că PNL are două propuneri pentru funcţia de premier: fie el, fie Florin Cîţu.

Am prezentat o informare către colegii mei ca să desemneze candidat ca premier Florin Cîţu şi pe subsemnatul la Camera Deputaţilor, Am luat decizia de a flexibiliza mandatul, ţinând cont de solicitările partenerilor noştri, care au solicitat Camera Deputaţilor. Ca atare, PNL a decis următorul mandat: În primul rând mandatul de a continua negocierile cu USR-PLUS, cu UDMR şi cu grupul minorităţilor pentru formarea unei coaliţii”, a afirmat Ludovic Orban, citat de News.ro.

El a argumentat că într-o democraţie votul cetăţenilor e baza pentru orice negociere, PNL având o pondere de aproximativ 55% în cadrul acestei majorităţi parlamentare consideră legitim să desemneze candidat la funcţia de premier şi candidat la funcţia de preşedinte al uneia dintre Camere.

Rămâne cu candidat la funcţia de premier şi cu subsemnatul la şefia Camerei. În cazul în care nu se vrea această variantă, acceptăm şi varianta în care PNL să desemneze premier şi să nominalizeze un candidat la şefia Senatului. Candidat în această situaţie e preşedintele PNL, subsemnatul Ludovic Orban şi candidat la funcţia de preşedinte al Senatului, domnul senator Florin Cîţu. Am stabilit că trebuie să respectăm principiile democratice şi să existe o pondere proporţională cu voturile primite, PNL având o pondere de aproximativ 55%”, a subliniat liderul liberal.

El a ţinut să reitereze un principiu fundamental, acela potrivit căruia fiecare partid are dreptul deplin de a-şi desemna candidaţii pentru poziţiile pe care vrea să le ocupe. ”Nicio formaţiune politică nu poate să desemneze un alt candidat care aparţine altui partid. PNL are deplină legitimitate de a-şi desemna propriii reprezentanţi pentru funcţiile de demnitate publică pe care să le ocupe”, a adăugat liderul PNL.

El s-a referit şi la  înţelegerea dintre PNL-ISR PLUS-UDMR de a nu comunica public înainte de a fi discutate lucrurile în coaliţie, despre care afirmă că nu a fost respectată.

Ludovic Orban a subliniat că votul pentru mandatul de negociere a fost unanim.

Reiterez către partenerii noştri să respectăm parteneriatul şi să evităm declansarea unui război mediatic. Dezmint categoric orice minciună lansată pe surse de unii sau alţii. Mandatul nostru e de a negocia formarea unui Guvern cu USR-PLUS, UDMR şi cu grupul minorităţilor naţionale”, a afirmat el.

În măsura în care există deschidere de toate părţile, vom putea ajunge la o formulă de guvernare comună, de care România are nevoie”, a conchis el.

Negocieri dure în PNL

Negocieri dure si razboaie in umbra - cam aşa s-ar putea descrie ultimele zile de pe scena politică. Ludovic Orban s-ar putea întoarce la Palatul Victoria. Iar premierul desemnat, din nou, Florin Cîţu, ar putea ajunge şeful Senatului.

Cealaltă variantă a liberalilor l-ar instala prim-ministru pe actualul ministru de Finanţe, iar Orban ar conduce Camera Deputaţilor.

Dacă preşedintele Klaus Iohannis pare mulţumit cu această din urmă opţiune, USR PLUS o refuză categoric.

USR-PLUS nu îl vrea pe Ludovic Orban premier

Alianţa USR-PLUS a transmis că un eventual guvern condus de Ludovic Orban, „având în vedere demisia din funcţia de premier şi neîndeplinirea angajamentelor luate faţă de USR-PLUS”, nu răspunde aşptărilor electoratului care îşi doreşte un nou început şi o guvernare cu un mandat reformist.

Alianţa USR PLUS îşi exprimă dorinţa şi disponibilitatea de a continua discuţiile asupra structurii şi programului unei guvernări pe baza unei majorităţi alături de PNL şi UDMR. Ambele variante de premier propuse de partide la consultările cu Preşedintele României, Dacian Cioloş din partea USR PLUS şi Florin Cîţu din partea PNL, au susţinere din partea noastră. Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcţia de premier şi neîndeplinirea angajamentelor luate faţă de USR PLUS, nu răspunde aşteptărilor electoratului de centru-dreapta care işi doreşte un nou început şi o guvernare cu mandat reformist”, arată Alianţa, miercuri într-un comunicat de presă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » PNL are două variante pentru formarea noului Guvern. Florin Cîţu sau Ludovic Orban vor fi propuşi pentru funcţia de premier