Antena Meniu Search
x

Klaus Iohannis, despre propunerea de premier: "Că este Orban – îl accept, că este Cîţu – îl accept"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că aşteaptă ca partidele să ajungă la un acord în vederea realizării unei majorităţi parlamentare şi la desemnarea unui premier. ”Să formeze o majoritate şi şi să îmi propună un nume.

Alexandru Badea
de Alexandru Badea

la 16.12.2020, 14:30

Klaus Iohannis a făcut declaraţii cu privire la viitorul premier al României
Klaus Iohannis şi Ludovic Orban - Hepta
  • "Că este Orban – îl accept, că este Cîţu – îl accept”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acum, cum suntem în pandemie, am început mai repede consultările. Nu vreau să repetăm greşelile din trecut, nu vreau să avem discuţii în contradictoriu şi dăunătoare. Toate aceste lucruri vreau să fie clarificate înainte de formarea Guvernului. Partidele învaţă cum se negociază. Am mai avut coaliţii şi nu putem spune că au guvernat extrem de bine. De aceea m-am implicat în negocieri”, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă, citat de News.ro.

Şeful statului a precizat că ”partidele se luptă pentru guvernare, aceasta e esenţa existenţei unui partid să se lupte să ajungă la guvernare”.

Dar, pe de altă parte, lucrurile sunt complicate în aceste negocieri. Doar la început pare simplu, dar cum intri în negocieri îţi dai seama că sunt viziuni diferite, programe de guvernare diferite, sunt scheme de ministere diferite. Şi atunci trebuie să avem răbdare ca partidele să negocieze aceste lucruri”, a afirmat şeful statului, afirmând că nu i se pare că negocierile durează mult.â

Trebuie să avem răbdare să ajungă la o înţelegere. E posibil să se înţeleagă şi să vină cu o propunere. Asta aştept eu – să formeze o majoritate şi şi să îmi propună un nume. Că este Orban – îl accept, că este Cîţu – îl accept. Nu ştiu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă sper să vină să îmi propună ceva. Aşadar să avem puţină răbdare. Pentru mine este important să se formeze relativ repede un Guvern ca să gestioneze pandemia şi criza economică şi avem un Guvern care se bazează de preferat pe o majoritate solidă în parlament şi să mergem mai departe, că de lucru este foarte, foarte mult”, a mai precizat şeful statului. 

Întrebat dacă demisia lui Ludovic Orban din funcţia de premier a fost o greşeală, Iohannis a afirmat: ”Nu, mi s-a părut un gest corect şi absolut onorabil, în condiţiile în care PNL a declarat şi a sperat să obţină cel mai mare număr de voturi şi nu l-a obţinut, e un gest foarte onorabil pe care l-a făcut Ludovic Orban şi s-a retras”. 

De asemenea, întrebat dacă l-ar accepta premier pe Ludovic Orban, şeful statului a spus: ”Dacă coaliţia îl propune, îl desemnez”. 

Klaus Iohannis, mesaj pentru PSD

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, referindu-se la posibilitatea formării unei coaliţii de stânga, că din informaţiile sale, PSD nu negociază cu un alt partid sau mai degrabă niciun alt partid nu negociază cu PSD, calificând drept ”pur şi simplu fals” acel narativ al PSD că ei au câştigat alegerile. În ceea ce priveşte posibilitatea ca PSD să boicoteze reunirea noului Parlament, preşedintele a comentat afirmând că nu există niciun motiv să facă aşa ceva.

Din informaţiile mele, PSD nu negociază cu un alt partid, mai precis invers niciun alt partid nu negociază cu PSD. Da, PSD a obţinut cele mai multe voturi, însă asta nu înseamnă că pot veni cu pretenţii de guvernare. Constituţia e foarte clară – dacă un partid câştigă peste 50% din mandate, atunci are dreptul să guverneze şi atunci ar fi obligat să desemneze un premier din acel partid. Constituţia spune că dacă partidul respectiv are peste 50% din mandate, atunci poate impune premier. În orice altă situaţie, preşedintele are libertatea să desemneze o persoană despre care crede că va coagula o majoritate care să dea un guvern. Deci acel narativ al PSD că ei au câştigat alegerile şi trebuie să dea premierul este unul pur şi simplu fals”, a declarat Iohannis.

El a fost întrebat în legătură cu posibilitatea ca PSD să boicoteze întrunirea noului Parlament, programată în 21 decembrie, la ora 12:00.

Eu nu cred că o să facă aşa ceva. Nu există niciun motiv. Să boicoteze Parlamentul ca să ce? Că sunt mai cu moţ?  Sau să arate că s-au supărat că unii au băut o cafea în Vila Lac şi nu i-au invitat şi pe ei?”, a replicat preşedintele Iohannis.

Preşedintele a comentat şi disputele dintre PNL şi USR

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că e evident că la negocierile PNL-USR PLUS-UDMR trebuie discutat şi despre funcţii, argumenând că sunt discutate şi principii, dar cineva trebuie să le pună în practică.

E evident că trebuie discutat şi despre funcţii. Câteodată lumea crede că politicienii trebuie să discute numai despre principii. E adevărat că sunt principii, dar cineva trebuie să le pună în practică şi fiecare partid vrea să îşi impună oamenii cei mai buni. Unii negociază ministerele şi probabil şi numele, alţii negociază în Parlament, alţii negociază programul de guvernare. Altfel nu se poate forma un guvern”, a afirmat Iohannis, întrebat în legătură cu disputele PNL-USR PLUS-UDMR legate de împărţirea funcţiilor în vederea formării unei coaliţii guvernamentale.

Preşedintele a subliniat că el preferă ca partidele să discute problemele, şi pe cele sensibile, şi să găsească soluţii sau abordări comune şi după aceea să guverneze cu folos pentru români şi pentru România.

Negocierile pentru formarea unei coaliţii guvernamentale au ajuns din nou la un blocaj la întrunirea de marţi a liderilor PNL, USR-PLUS şi UDMR, în condiţiile în care Ludovic Orban susţine că trebuie să respecte mandatul dat de partid, acela de a solicita postul de premier şi pe cel de preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru PNL, aceasta fiind revendicată şi de USR. Orban a avansat propunerea ca el să fie premier, iar USR PLUS a cerut timp de gândire. Discuţiile oficiale vor fi reluate joi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Alegeri parlamentare 2020 » Klaus Iohannis, despre propunerea de premier: "Că este Orban – îl accept, că este Cîţu – îl accept"